Aproximativ un sfert dintre mașinile aflate în circulație nu au RCA valabil, pentru că proprietarii au încheiat polița pentru o perioada foarte scurtă – o luna -, după care nu au mai reînnoit-o, scrie Xprimm.ro, pe pagina sa de internet.

„O problema o constituie reducerea gradului de cuprindere în RCA cauzată, probabil, de existența polițelor de asigurare cu durata foarte scurtă. Sunt destul de multe mașini în circulație (aproximativ un sfert), care nu au RCA valabil, pentru că proprietarii au încheiat polița pentru o perioada foarte scurtă – o luna – iar apoi au uitat să o reînnoiască. Că urmare, noi am propus că polițele RCA să se poată încheia pentru 6 sau 12 luni, pentru persoane fizice, și pentru o perioada de la o luna la 12 luni, multiplu de o luna, pentru persoanele juridice”, potrivit Xprimm, care citează Consiliul Concurenței.

Consiliul Concurenței menționează că prin implementarea noului pachet legislativ din domeniul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă au fost eliminate, în mare parte, disfuncționalitățile care au condus, în anii anteriori, la dezechilibre între cererea și oferta de pe piață. Din analiză datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Consiliul susține că se observă o evoluție favorabilă a indicatorilor specifici sectorului RCA. De exemplu, a scăzut valoarea ratei combinate și, în același timp, s-a îmbunătățit lichiditatea societăților de asigurare, totalul activelor depășind nivelul obligațiilor pe termen scurt.

Piață polițelor de asigurări de răspundere civilă auto RCA, subscrise pe teritoriul României, a scăzut cu 13% în primul trimestru din 2018 comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară. Valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA, în primele trei luni din 2018, a fost de aproape 927 milioane de lei, față de 1,06 miliarde de lei în T1 2017.
Recent, ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară, prin sectorul asigurări – reasigurări, a constituit un grup de lucru extins care să analizeze efectele noii legislații cu privire la asigurarea de răspundere civilă auto și să identifice soluții de îmbunătățire a acesteia, având în vedere împlinirea unui an de la aplicarea noilor prevederi, care au contribuit la stabilizarea pieței RCA.

La 31 martie 2018, pe piață asigurărilor își desfășurau activitatea următorii asigurători autorizați de A.S.F. pentru activități de asigurări RCA: ALLIANZ-ȚIRIAC Asigurări, Asigurarea Românească – ASIROM Vienna Insurance Group, Societatea de Asigurare – Reasigurare CITY Insurance, EUROINS România Asigurare – Reasigurare, GENERALI România Asigurare Reasigurare, GRAWE România Asigurare, GROUPAMA Asigurări, OMNIASIG Vienna Insurance Group și UNIQA.

Articolul precedentCare sunt ”sperietorile” sistemice ale băncilor comerciale
Articolul următorPilonul II de pensii – contribuția medie, 157,46 lei

Comments are closed.