Grupul chinez Lenovo, cel mai mare producător de PC-uri din lume, a avertizat joi că va fi nevoit să majoreze preţurile produselor, dacă Statele Unite vor mări terifele aplicate importurilor, anunţat care a provocat scăderea acţiunilor sale cu 6,5%, la cel mai redus nivel din ultimele două luni, transmite Reuters.

Avertismentul a avut loc în contextul incertitudinilor tot mai mari provocate de războiul comercial dintre Statele Unite şi China pentru perspectivele de vânzări ale companiei şi a umbrit rezultatele trimestriale care au depăşit aşteptările analiştilor, datorate vânzărilor solide de PC-uri, care au dublat profitul.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat în această săptămână că va amâna impunerea de tarife de 10% pentru produse fabricate în China precum tablete şi laptopuri, până pe 15 decembrie, dar că va aplica tarife pentru computere desktop, printre alte multe produse, de la 1 septembrie.

”Preţurile cu amănuntul pentru produse ca PC-uri şi smatphone-uri vor creşte dacă vor creşte tarifele”, a declarat preşedintele Lenovo, Yang Yu, la o conferinţă cu analiştii.

Acesta a mai spus că mutarea producţiei din China, pentru a evita tarifele americane, ar duce tot la creşterea preţurilor, deşi anvergura globală a producţiei Lenovo îi conferă flexibilitatea de a face ajustări, aşa că grupul va rămâne dedicat Chinei.

Piaţa globală a PC-urilor a crescut cu 1,5% în trimestrul încheiat în iunie, după ce a scăzut timp de două trimestre consecutiv, în contextul în care tarifele americane mai mari aplicate bunurilor din China i-au determinat pe unii producători să devanseze livrările, potrivit unor analişti din industrie.

Lenovo este cel mai mare câştigător al redresării surprinzătoare a pieţei PC-urilor în trimestrul al doilea. Citând date din industrie, compania a anunţat că a înregistrat o cotă de piaţă record de 25,1% în trimestrul al doilea.

Veniturile generate de PC-uri şi dispozitive smart au crescut cu 12%, în timp ce afacerile cu dispozitive mobile au scăzut cu 9%.

Divizia de PC-uri şi dispozitive smart generează peste trei sferturi din veniturile totale ale grupului, care au urcat cu 5%.

Profitul net al grupului a avansat la 162 de milioane de dolari în trimestrul încheiat în iunie, comparativ cu estimarea medie a unor nouă analişti, de 154 de milioane de dolari, potrivit datelor firmei de analiză Refinitiv. Veniturile au crescut la 12,51 de miliarde de dolari, fiind conforme cu aşteptările.

Articolul precedentRecesiunea economică, inevitabilă în 2020
Articolul următor20.000 de vouchere „Rabla”, disponibile de luni