Pieţele au fost puternic zguduite de noile date ce au indicat o Germanie în pragul recesiunii şi cel mai lent ritm de creştere al sectorului manufacturier chinez din ultimii 17 ani. Temerile au crescut că economia americană este la rândul ei ameninţată.

 

 

Investitorii, speriaţi, au căutat refugiu în titlurile suverane de datorie şi au împins randamentele titlurilor americane de trezorerie pe 30 de ani la minime record.

Randamentele titlurilor pe 10 ani au scăzut la rândul lor temporar sub cele ale titlurilor pe doi ani. O astfel de inversiune a fost ultima dată înregistrată în 2007, anunţând în mod corect marea recesiune ce a urmat.

Şi totuşi, unii nu consideră inversarea curbei randamentelor drept un indicator automat al recesiunii, în pofida puterii predictive puternice din trecut a acesteia. Specialiştii consideră că inversiunea este de această dată cel puţin parţial alimentată de unele elemente care nu au fost prezente în cazurile anterioare, potrivit CNBC.

Miercuri panica a şters 800 de puncte, sau 3%, din valoarea indicelui bursier american S&P şi l-a determinat pe preşedintele american Donald Trump să dea vina pe banca centrală americană.

„Economia americană nu este imună la încetinirea resimţită la nivel mondial“, arată Kathy Bostjancic, economist în cadrul Oxford Economics, potrivit The New York Times.

Bank of America Merrill Lynch consideră că SUA au una la trei şase de a intra în recesiune în următorul an, citând factori ca producţia industrială şi vânzările auto mai slabe.

Valurile de şoc nu sunt numai un indicator al impactului războiului comercial pornit de pre­şe­din­tele american Donald Trump, ci ar putea complica ca­pacitatea acestuia de a duce mai departe conflictul. De la începutul acestuia, preşedintele a avut un aliat puternic: economia americană, ce afişa creşteri tri­mes­triale de 3,5%.

Creşterea încetineşte, însă, atin­gând 2,1% în ultimul trimestru, iar estimările pentru tri­mestrul actual sunt şi mai scăzute, scrie ZF. „Curbele randamentelor indică clar faptul că rece­siunea este aproape o realitate, iar investitorii sunt disperaţi“, spune Chris Rupkey, economist la MUFG Union Bank, potrivit Reuters.

Articolul precedentSe schimbă din nou Codul Fiscal
Articolul următorO nouă victimă a războiului comercial China-SUA: Lenovo