Profitabilitatea Nuclearelectrica și Hidroelectrica vor scădea dramatic ca urmare a plafonării prețurilor, iar finanţarea proiectelor majore de investiţii, aflate în derulare, va fi afectată, susţin reprezentanţii celor două companii din energie.

Informaţia apare într-un document al Autorităţii Naţionale de Reglementare (ANRE) în care au fost sintetizate opiniile participanţilor la piaţă cu privire la metodologia propusă de ANRE, potrivit căreia producătorii vor trebui să livreze energie în contracte reglementate cu un profit de 5%, citat de Agerpres.

Iniţial, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica erau obligate să livreze până la 65% din producţie pe piaţa reglementată, dar abia de anul viitor. Anul acesta, ele sunt obligate să livreze toată energia disponibilă.

SNN va obţine, în condiţiile vânzării întregii producţii la preţi reglementat, un profit brut estimat la 90 de milioane de lei, cu peste 450 milioane de lei mai mic faţă de nivelul estimat iniţial, în condiţiile unei piaţe liberă, potrivit reprezentanţii companiei.

Acest lucru, atrage după el reducerea masivă a capacității de a finanţa proiectele majore de investiţii aflate în derulare (retehnologizarea Unităţii 1, investiţie de 1,5 miliarde de euro, şi CTRF – investiţie de aproximativ 200 milioane de euro).

De asemenea, oficialii Nuclearelectrica au mai arătat că, în condiţiile în care SNN ar livra 65% din energia produsă cu preţ reglementat, contribuţia companiei la bugetul de stat al României ar fi redusă cu 252 milioane lei/an (reprezentând aproximativ 17 lei/MWh aferent unui consum casnic anual naţional de 15 TWh).

La rândul lor, reprezentanţii Hidroelectrica au arătat, potrivit aceluiaşi document, că profitul reglementat stabilit de ANRE va afecta puternic investiţiile în unităţile de producere.

Aceştia au arătat că normele ANRE vin în contradicţie cu legislaţia societăţilor comerciale, potrivit căreia politica unei companii este obţinerea de profit.

Astfel, Hidroelectrica remarcă „încălcarea dispoziţiilor Legii societăţilor nr. 31/1990 prin limitarea voinţei societare. Politica comercială a unei societăţi ce are ca scop obţinerea de profit, indiferent de calitatea acţionarului, se stabileşte de managementul acesteia în conformitate cu prevederile Legii 31/1990 şi prevederile Actului Constitutiv al societăţii”.

 

Articolul precedentȘoferii fără RCA ar putea fi identificaţi cu ajutorul camerelor pentru rovinietă
Articolul următorVeste sumbră primită de Guvern despre proiectul de buget