Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a afirmat că propunerea de suspendare a Planurilor Urbanistice Zonale în 5 sectoare ar avea drept scop stoparea distrugerii a sute de hectare de spaţii verzi în scopuri imobiliare. Edilul a comentat și scenariile pesimiste lansate de dezvoltatori. Nicușor Dan a explicat că nu se blochează proiecte în curs și că, în cazul unor noi „dezvoltări rezonabile” din punct de vedere urbanistic, se poate discuta punctual.  

„Este absolut scandalos ca în situaţia în care avem o poluare a aerului, avem zeci de mii copii care suferă de boli respiratorii, zeci de mii de vârstnici care suferă de boli cardiovasculare din aceeaşi cauză, sute de hectare de spaţiu verde prin aceste PUZ-uri urmează să devină spaţii construibile”, a afirmat Nicuşor Dan.

Edilul a reacționat și față de scenariul apocaliptic prezentat de dezvoltatorii imobiliarii, care spun că piața se va prăbuși în cazul suspendării PUZ-urilor de sector. „Bucureştiul are o documentaţie de urbanism, după suspendarea PUZ-uri de sector revenim la Planul Urbanistic General”, a precizat Dan.

Dezvoltatori: Blocarea PUZ-urilor de către Primăria Generală, COD ROȘU pe piața imobiliară

Mai mult, primarul general a dezmințit temerea că o eventuală înghețare a planurilor de urbanism sectoriale ar afecta proiecte aflate în derulare. „Tot ce înseamnă autorizaţie de construire emisă înainte de această suspendare rămâne în vigoare, pentru că suspendarea are produce efecte numai pentru viitor”.

„De asemenea, pentru certificate de urbanism emise în baza PUZ-urilor de sector şi care prevăd dezvoltări rezonabile, evident la fel putem să dăm un PUZ punctual, de la o lună la alta, pentru a rezolva această chestiune. Însă dacă cineva avea un teren cu funcţiunea spaţiu verde şi acel teren a devenit construibil, nu vom încălca legea şi nu vom da aviz de construire”, a mai precizat conchis edilul general.

CONTEXT

Primaria Capitalei a publicat propunerea pentru ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului Bucuresti pentru data de 26.02.2021, pe care apar urmatoarele puncte supuse aprobarii Consiliului General al Municipiului Bucuresti:

– Proiect de hotărâre privind suspendarea HCGMB  nr. 339/2020 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal Sector 2;
– Proiect de hotărâre pentru suspendarea HCGMB nr. 49/31.01.2019 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) Sector 3 și a Hotărârii C.G.M.B. nr. 717/2019 privind rectificarea Hotărârii C.G.M.B. nr. 49/2019;
– Proiect de hotărâre pentru suspendarea HCGMB nr. 443/2018 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal – Zona de Sud a Sectorului 4;
– Proiect de hotărâre pentru suspendarea HCGMB nr. 242/2020 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal – PUZ Coordonator Sector 5;
– Proiect de hotărâre pentru suspendarea HCGMB  nr. 68/14.02.2020 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) – Modificare și Actualizare PUZ Coordonator Sector 6 și a Hotărârii C.G.M.B. nr. 336/2020 privind rectificarea Hotărârii C.G.M.B. nr. 68/2020;


Textul proiectelor de hotărâre conținue următoarele propuneri de articole:
Art. 1 Cu incepere din data de 5 martie 2021, HCGMB […] privind aprobarea Planului urbanistic zonal – PUZ COORDONATOR, se suspenda pentru o perioada de 24 de luni. 


Art. 2 (1) Pe perioada de suspendare a […], certificatele de urbanism si autorizatiile de construire / desfiintare emise de Primarul Municipiului Bucuresti si de primarii sectoarelor Municipiului Bucuresti vor respecta prevederile documentatiilor de urbanism anterioare.

 

 

Articolul precedentVIDEO | BUGETUL pe 2021 intră în linie dreaptă! Legea plafoanelor a fost VOTATĂ de deputați
Articolul următorPremierul Florin Cîțu anunță că s-au găsit bani pentru minerii din Valea Jiului: 11 milioane de lei