Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, marți, că facturile emise de furnizori fără respectarea principiilor de compensare și plafonare vor fi refăcute. Anunțul a venit după ce mii de români au sesizat faptul că măsurile de protecție anunțate de guvern nu au niciun efect, iar facturile au crescut semnificativ.   

„Pentru garantarea eficienţei măsurilor de protecţie a cetăţenilor – consumatori casnici – urmează a fi refăcute facturile care nu au respectat plafoanele reglementate. Până la refacerea calculelor de către furnizori, aceste categorii de facturi nu vor fi purtătoare de penalităţi.

De la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 Kwh vor beneficia de o nouă schemă de protecţie, care va include TVA redus la 5%, precum şi compensarea certificatului verde şi a bonusului de cogenerare pentru consum. Vom reduce costul energiei electrice la consumator prin compensarea bonusului de cogenerare şi contravaloarea certificatelor verzi. Vom elabora o schemă de sprijin şi pentru gaze naturale”, a anunțat șeful Guvernului.

De asemenea, Nicolae Ciucă a mai anunțat că tot de la 1 aprilie ar putea intra în vigoare scheme de ajutor pentru firme.

„Analizăm introducerea unei noi scheme de sprijin pentru IMM-uri din 1 aprilie. O să dispunem măsuri în consecință. E important să înțelegem că aceste măsuri necesită coerență și coordonare”, a mai afirmat premierul.

Articolul precedentAdrian Vasilescu (BNR): La noi, scumpirea energiei reflectă și haosul din procesul de liberalizare
Articolul următorMinistrul Energiei amenință furnizorii cu retragerea licențelor: „Facturile încalcă legea! Oamenii nu trebuie să plătească penalități”