Deficitul de personal din construcții, turism și din sectorul de producție poate fi acoperit în mare măsură de ”importul” de angajați din Vietnam. Este concluzia specialiștilor în piața muncii.

Venitul mediu în Vietnam este de circa 150 de dolari pe lună, acesta variind în funcție de domeniul de activitate.

În România, companiile care angajează cetățeni străini nu pot să le dea acestora, potrivit legislației în vigoare, salarii mai mici decât salariul de bază minim brut pe țară, garantat în plată – respectiv 271 euro de la 1 ianuarie 2019.

România are în prezent, potrivit estimărilor oficiale, un deficit total de circa un milion de angajați, în timp ce Republica Vietnam are o populație de 94 de milioane de locuitori, dintre care aproximativ 60 de milioane sunt persoane apte de muncă.

Guvernul României a semnat la sfârșitul lunii noiembrie, prin ministrul Muncii, un memorandum de colaborare cu ministrul Muncii din Vietnam, privind „importul” de personal din țara asiatică.

”Până în prezent, piața muncii din România a absorbit peste 3.000 de muncitori vietnamezi, dintre care mai bine de 1.500 au obținut avizele în prima jumătate a acestui an. Toți sunt mulțumiți de condițiile de lucru și de salariile din România, de aceea credem că semnarea acestui memorandum va susține și mai mult „importul” de muncitori din Vietnam”, a declarat Victor Dragomirescu, directorul general al Grupului Romanian Software, din care face parte și compania de leasing de personal Colorful.hr Leasing.

Potrivit acestuia, angajați din Vietnam ar putea acoperi în 2019 cât mai mult nevoia de muncitori din domeniul construcțiilor, producției sau turismului, unde la ora actuală deficitul este de câteva sute de mii de angajați.

Romanian Software a fost invitată în urmă cu două săptămâni de Ambasada Vietnamului la București pentru a lua parte la semnarea memorandumului de colaborare dintre cele două țări, fiind considerată una dintre principalele companii de pe piața internă de leasing de personal, domeniu în care activează prin intermediul diviziei sale Colorful.hr Leasing. Leasingul de personal presupune recrutarea de personal calificat, de a căror salarizare și administrare se ocupă firma de leasing, angajații respectivi fiind pe statele de plată ale acesteia.

Guvernul a aprobat în luna august suplimentarea contingentului cu 8.000 de persoane, pe tipuri de lucrători străini nou admişi pe piaţa forţei de muncă din România (4.000 permanenți și 4.000 detașați).

Articolul precedentProfit uriaș pentru proprietarul Zara. Câte miliarde a scos Amancio Ortega în acest an
Articolul următorSchimbul de active dintre Shell şi Gazprom a fost suspendat