Românii care-și încălzesc locuințele de la rețelele de termoficare ar putea beneficia de facturi mai mici de anul viitor, ca urmare a aplicării cotei reduse de TVA. Aceeași lege, publicată marți în Monitorul Oficial, prevede și interzicerea sistării de agent termic primar în perioada sezonului rece.

Legea nr. 196/2021 prevede o serie de modificări legate de sistemul de producere și furnizare a căldurii în sistem centralizat. Printre altele, aceasta prevede și reducerea cotei de TVA aplicate livrării energiei termice pentru populație.

Este vorba de aplicarea cotei reduse de TVA de 5%, iar modificarea va intra în vigoare în Codul fiscal în termen de 6 luni calculate de la momentul publicării Legii 196 în Monitor – mai exact, din 13 ianuarie 2022, potrivit avocatnet.ro.

În prezent, energia termică se taxează la cota standard TVA de 19%.

Aceeași lege prevede și că autoritățile locale pot decide să suporte în totalitate sau doar parțial costurile de racordare a consumatorilor și/sau a producătorilor, în funcție de interesul comunității.

Suplimentar, noua lege introduce obligația pentru producătorii de energie termică de a furniza, pe toată perioada iernii, căldură populației. Acest lucru ar trebui să elimine sincopele apărute în anii trecuți în furnizarea de energie termică către populație.

Articolul precedentSute de bătrâni au cerut bani și mâncare la o linie telefonică ce le este destinată
Articolul următorConsiliul Concurenței anunță o analiză a pieței, după ce prețurile materialelor de construcții au explodat