Construction Workers

Consiliul Concurenței a anunțat miercuri, demararea unei analize pe piața materialelor de construcții, după ce prețurile au explodat, de la începutul anului. Instituția atrage atenția că există riscul apariţiei unor disfuncţionalităţi în aprovizionarea cu materii prime pentru investiţiile, inclusiv pentru șantierele de infrastructură.

”Cu toate că, în perioada pandemiei de Covid, sectorul construcţiilor a reuşit să susţină în mare măsură economia naţională, acest domeniu se confruntă cu o creștere a preţurilor anumitor materiale pentru construcţii. În aceste condiții, există riscul apariţiei unor disfuncţionalităţi în aprovizionarea cu materii prime pentru investiţiile în curs, iar în ceea ce priveşte noile investiţii antreprenorii ar putea avea rezerve în a se prezenta la licitaţii, putând avea dificultăți în a întocmi oferte corecte şi competitive din cauza depășirii bugetului. De aceea, vrem să identificăm cauzele care au generat aceste evoluții și să impunem măsuri pentru îmbunătăţirea funcționării piețelor”, a declarat miercuri Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Practic, Autoritatea de Concurență va analiza evoluția prețurilor pentru principalele materiale pentru construcții (de exemplu, bitum cu aplicații rutiere, BCA, cărămizi și blocuri ceramice, polistiren utilizat la termoizolații, fier, oțel și produse laminate, produse pe bază de PVC și polipropilenă, ciment etc.) pentru a identifica eventualele disfuncționalități ale pieței și cauzele care au condus la majorarea prețurilor.

În urma analizei, autoritatea poate elabora recomandări, iar dacă descoperă încălcări ale legii, poate iniția procedurile necesare sancționării.

Articolul precedentMonitorul Oficial: TVA redus pentru încălzirea locuinței în sistem centralizat
Articolul următorDatoria României a crescut cu un miliard de euro în primele 5 luni ale anului