Donald Trump amână cu o lună creşterea tarifelor vamale aplicabile unor bunuri importate din China în valoare de 250 miliarde de dolari, „ca semn de bunăvoinţă” în negocierea cu regimul de la Beijing.

 

Preşedintele Donald Trump a anunţat miercuri că amână până pe 15 octombrie creşterea tarifelor vamale aplicabile unor bunuri importate din China în valoare de 250 miliarde de dolari „ca semn de bunăvoinţă”, în contextul în care negociatorii americani şi chinezi reiau discuţiile la începutul lunii octombrie, transmite AFP.

„La solicitarea vicepremierului Chinei Liu He şi în cinstea sărbătoririi, pe 1 octombrie, a celei de-a 70-a aniversări a Republicii Populare Chineze, am convenit, ca semn de bunăvoinţă, să amânăm de la 1 la 15 octombrie creşterea tarifelor vamale asupra unor bunuri echivalând cu 250 miliarde de dolari (de la 25% la 30%)”, a postat pe Twitter Donald Trump.

Preocupată să limiteze impactul războiului comercial asupra economiei, China anunţase mai devreme anularea taxelor vamale suplimentare la 16 categorii de produse importate din SUA.

Cele două mari puteri mondiale au pornit în martie 2018 un război comercial nemilos care s-a concretizat în impunerea reciprocă de taxe vamale asupra schimburilor bilaterale în valoare de sute de miliarde de dolari.

Toate rundele de negociere organizate până în prezent au fost sortite eşecului.

La începutul lunii mai, cele două părţi au fost pe punctul de a semna un acord comercial, dar discuţiile au fost întrerupte brusc după ce administraţia Trump a acuzat Beijingul că nu şi-a respectat toate angajamentele.

Washingtonul solicită autorităţilor chineze să înceteze practicile comerciale pe care le consideră „neloiale”, în special transferul forţat de tehnologie, subvenţiile masive acordate întreprinderilor sau furtul de proprietate intelectuală.

Preşedintele american a insistat că va semna un acord doar dacă va fi unul bun, adică doar dacă acesta va conţine „schimbările structurale” aşteptate.

După eşecul negocierilor din primăvară, tensiunile comerciale s-au dublat ca intensitate, iar războiul tarifar a fost continuat.

Astfel, Washingtonul a impus pe 1 septembrie tarife vamale crescute unor bunuri în valoare de o sută de miliarde ce vor fi urmate de noi creşteri, prevăzute pentru luna octombrie.

Până la sfârşitul anului, Donald Trump intenţionează să taxeze suplimentar aproape toate importurile provenind din China.

Articolul precedentNoi ajutoare de stat date de Guvern. Sunt create 800 de joburi
Articolul următorBucureștiul are 5 pensionari la 10 salariați. Teleormanul are 16 pensionari la 10 salariați