Modificări importante aduse legislației privind scurtarea timpului de lucru al angajaților, în contextul reducerii activități, ca urmare a pandemiei. Astfel, angajatorul poate reduce cu până la 80% programul de lucru, dar numai cu acordul salariaţilor sau al reprezentanților acestora.

Proiectul de lege a trecut de Camera Deputaților și a ajuns la preşedintele Klaus Iohannis, pentru promulgare.

Astfel, potrivit modificărilor votate de parlamentari, angajatorii pot reduce cu până la 80% a timpului de muncă, raportat la durata zilnică, săptămânală sau lunară, în funcție de contractul individual de muncă.

Angajatorul trebuie să aibă, însă, acordul reprezentanților salaraiților sau al sindicatului care-i reprezintă, dacă este cazul.

O altă modificare importantă ține de calculul indemnizației suplimentare. Astfel, aceasta va reprezenta 75% din salariul brut aferent orelor de reducere a programului de lucru (indemnizație decontabilă la stat ulterior plății către salariat).

În plus, angajatorii vor putea să suplimenteze suma, dacă își permit (această sumă „extra” va fi nedecontabilă la stat).

O altă modificare se referă la situația revenirii la un program de lucru mai lung. În acest caz, decizia poate fi comunicată și cu 24 de ora înainte de a fi pusă în practică, nu cu 5 zile, cum se întâmplă în cazul restrângerii activității.

Articolul precedentCătălin Drulă, acuzat de PSD că vrea să politizeze Metrorex cu oameni din USR Plus
Articolul următorVIDEO Raluca Turcan, TOATE EXPLICAȚIILE privind prelungirea VÂRSTEI de pensionare și CUMULUL PENSIE-SALARIU