Termenul în care viitorii pensionari își pot cumpăra vechime ar putea fi prelungit până în 2026, potrivit unui proiect de lege depus în Parlament. Inițiativa i-ar ajuta pe zeci de mii de români care-și pot completa, astfel, stagiul de cotizare, pentru a nu rămâne în afara sistemului de pensii contributive.

Propunerea înaintată de deputatul USR Oana Țoiu vizează prelungirea până la 1 septembrie 2026 a termenului până la care persoanele interesate pot încheia contract de asigurare socială.

De asemenea, inițiatoarea propune ca plata contribuției sociale datorate să se poată efectua într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare sau inegale, până la data de 31 august 2026.

Propunem introducerea posibilității unor tranșe inegale pentru cei care poate mai au jumătate de an sau un an până la vârsta de pensionare și au nevoie în scurt timp să cumpere vechimea lipsă”, a declară Țoiu, inițiatoarea proiectului de lege.

Dacă amânarea termenului va fi adoptată, ar fi a doua oară când termenul este prelungit. Inițial, românii aveau posibilitatea de a-și cumpăra vechime în muncă până în 2021, dar termenul a fost prelungit până la 1 septembrie anul acesta.

Articolul precedentVremea caldă ieftinește gazele în Europa. Statele consumă din stocurile acumulate anul trecut
Articolul următorAvertismentul BNR: „În doi – trei ani s-ar putea ca pensiile speciale să ajungă la 1,5% din PIB”