Profesorul Mircea Coșea are un pronostic pesimist legat de evoluția economiei, în contextul în care se înmulțesc revendicările bănești ale multor categorii profesionale. Potrivit profesorului în economie, în acest moment se manifestă 2 fenomene care nu fac decât să amplifice șocul inițial, provocat de scumpirea energiei 

Într-o intervenție la Realitatea Plus, Mircea Coșea a afirmat că guvernul nu are de unde acorda alte majorări salariale suplimentare, pentru că bugetul nu a fost gândit pe această schemă.

„Trebuie să fim realiști și să spunem că toate aceste revendicări bănești nu pot fi satisfăcute, pentru că bugetul a fost construit pe ideea că acordarea anumitor drepturi pentru personalul didactic și sanitar, dar și pentru polițiști, poate fi amânată. Realitatea din stradă ne arată că acest lucru n-a reușit.

Din păcate, situația devine mult mai gravă, pentru că în ultimele zile economia românească este în picaj, ca urmare a valului de scumpiri din domeniul energiei. Guvernul a reușit, parțial, să protejeze populația, mai ales categoriile cu venituri mici, dar n-a făcut același lucru pentru economie, iar acum vedem mari consumatori precum ALRO și Azomureș că-și restrâng activitatea, ceea ce nu poate însemna decât noi probleme, scăderea consumului, șomaj și restrângeri de activitate și, în ultimă instanță, și mai puțini bani către bugetul de stat,” a afirmat Mircea Coșea.

În aceste condiții, profesorul în economie a estimat că singura majorare sigură este cea a pensiilor, cu 10%. „Acest lucru nu va rezolva situația, pentru că nu îi va ajuta prea mult, deoarece puterea de cumpătare va fi în continuare afectată, mai ales că din exterior vine un puseu inflaționist puternic, ce nu poate fi stopat, mai ales că nici analiștii occidentali nu-i pot estima amploarea.”

Articolul precedentCriza energiei intra în a 2-a fază. Încep problemele și concedierile la marii consumatori industriali
Articolul următorDoar 10%-15% dintre consumatorii români vor beneficia de compensări la FACTURILE de energie