Deficitul forței de muncă din sectorul turism este de peste 30%, spune Bogdan Trif, ministrul Turismului, care pune lipsa de personal pe seama plecărilor românilor, atrași de „mirajul” salariilor mari din afara țării.

Ministrul nu ar trebui să se mire deoarece constant, salariile oferite în industria ospitalității sunt cele mai mici, conform ultimului comunicat INS, acestea fiind de 1.554 lei/lună, cei drept fără a fi luate în calcul bacșișurile. Ministrul spune că aceste salarii mici se datorează faptului că 95% din acest sector este privat, iar „piața se autoreglează”.

“Există un deficit de forță de muncă în sectorul turismului, dar nu doar în turism. Nu aș putea să vă dau cifre exacte, dar din discuțiile avute cu mediul privat a reieșit că undeva la 30%, poate chiar mai mult. Este o problemă cu care se confruntă România pe toate domeniile. Din păcate, mirajul banilor din afară, salariilor mai mari, conduc la acest deficit, dar am discutat cu Ministerul Muncii și cu cel al Învățământului”, a spus Trif, cu ocazia prezentării bilanțului.

El a precizat că încearcă să introducă o legislație nouă, să creeze centre de excelență în care să fie instruiți oamenii care urmează să activeze în turism.

„O să avem parteneriate și cu mediul privat astfel încât să putem și noi să ajutăm cu ce putem ca acest decalaj ar forței de muncă să fie cât mai mic în domeniul turismului. Știu că s-a vorbit mult și de importul de forță de muncă din afară, sunt discuții în cadrul Guvernului. Nu vrem totuși să liberalizăm piața de muncă, să ne vină foarte mulți muncitori din afară care să ne lucreze pe salariul minim în orice condiții astfel încât să afecteze muncitorii din România. Este important să ne protejăm și noi oamenii dar, în același timp, este important să ne ajutăm mediul privat să poată să își desfășoare activitatea în  condiții normale”, a explicat ministrul Turismului.

Probabil anul viitor o să rezolvăm acest decalaj al forței de muncă după care, treptat, sperăm să intrăm în normalitate.

Fiind întrebat de salariile mici din sector, el a spus că acesta este 95% privat, piața se autoreglează.

Noi am reduse foarte mult taxele. Am diminuat și TVA, la 9%, la mâncare la fel. Noi am diminuat la maximum taxele, acum să-i obligăm noi, Ministerul Turismului, cât să dea (adică ce salariu n.r.), nu se poate, am încălca și directivele europene și legislația. Ei stabilesc, în funcție de cerere și ofertă.

„Cred că în toate domeniile și în toată lumea (lucrează lumea la negru). Important este să-i prindem și să-i scoatem la lumină. Prin introducerea voucherelor de vacanță am avut foarte multe cereri de autorizare, în special de la pensiuni turistice. Cred că a fost o creștere de 30%”, a precizat Trif.

Articolul precedentLeul s-a depreciat, luni, față de euro. Dolarii s-au vândut mai scump
Articolul următorPromovarea turistică a României, buget de sărăcie. Clipuri de 2.500 de euro

Comments are closed.