În ziua în care ministrul Transporturilor, Lucian Șova și-a înaintat demisia, anunță și nereguli cu parfum de fraudă la Metrorex și CFR Marfă, de 207 milioane lei, constate în urma verificărilor efectuate de Corpul de control al ministrului.

Astfel, la Metrorex, nu s-au respectat prevederile legale și contractuale în derularea contractului de proiectare şi execuţie a Magistralei 5 de metrou Drumul Taberei – Pantelimon, deficienţe în implementarea proiectului care au dus la întârzieri şi la suplimentarea costurilor pentru Metrorex, cu peste 188 de milioane de lei. Verificările au avut loc în perioada 22-31 august 2018.

Costuri inutile de 188 milioane lei la Metrorex

„În urma controlului efectuat rezultă indicii cu privire la existenţa unor nereguli şi/sau posibile fraude în implementarea Proiectului aşa cum sunt ele definite în Ordonanţa de urgenţă nr. 66/2011, privind prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora. Raportul arată că valoarea contractului a fost subestimată la lansarea procedurii de achiziţie, iar în derulare au intervenit majorări substanţiale ale valorii acestuia, informaţii ce reprezintă indicii de fraudă”, arată sursa citată.

În urma analizării modului în care a fost pregătită şi derulată licitaţia publică şi a modului de stabilire a termenilor contractuali şi implementarea contractului, s-a constatat generarea de costuri suplimentare de către autoritatea contractantă în favoarea executantului în valoare de peste 188 de milioane de lei.

Având în vedere prevederile legale, precum şi faptul că proiectul este finanţat din fonduri ale Uniunii Europene, organele de control consideră necesară sesizarea Departamentului pentru lupta Antifraudă-DLAF, pentru cercetarea şi luarea măsurilor.

Totodată, membrii Consiliului de Administraţie al Metrorex precum şi conducerea societăţii vor analiza constatările şi concluziile raportului Corpului de Control al ministrului Transporturilor, Lucian Şova, şi vor dispune măsurile legale pentru stabilirea, cercetarea şi sancţionarea după caz a personalului responsabil pentru deficienţele constatate.

CFR Marfă renunță la un profit de aproape 20 milioane lei

De asemenea, corpul de control al ministrului Transporturilor a constat un posibil prejudiciu de peste 19 milioane lei la CFR Marfă după ce a pierdut o licitație pentru transportul cărbunelui și a informat organele de anchetă ale statului să constate dacă nu cumva oferta a fost făcută defectuos în mod voit pentru ca să fie declarată câștigătoare firma privată concurentă a companiei de stat.

Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă „CFR Marfă” S.A, că instituţia a pierdut un posibil profit în valoare de peste 19 milioane de lei, în urma unei licitaţii pentru transport de cărbune, se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, de Ministerul Transporturilor.

Astfel, societatea CFR Marfă a participat la licitaţia organizată de Complexul Energetic Oltenia având ca obiect transportul de cărbune. Comisia de licitaţie a prezentat o singură ofertă, potrivit documentelor puse la dispoziţia organelor de control, deşi putea să reoferteze, de mai multe ori, în interesul companiei.

„Prin nereofertare, Corpul de control al ministrului Lucian Şova consideră că în acest caz s-au creat premisele necesare adjudecării în favoarea contracandidatului companiei de stat. Corpul de Control al ministrului Transporturilor, Lucian Şova, a transmis organelor competente să evalueze dacă această acţiune reprezintă un prejudiciu pentru CFR Marfă”, se arată în comunicat.

 

 

Articolul precedentRomânia a preluat președinția UE. Pe partea de cadastru
Articolul următorOMV Petrom a descoperit noi rezerve de gaze naturale în Oltenia

Comments are closed.