Ministrul muncii, Olguța Vasilescu, vinde pielea ursului din pădure și spune că Statul trebuie să suplimenteze bugetul de pensii cu 15 miliarde lei în 2022, în condițiile în care pesiile vor fi dublate, potrivit noii legi a pensiilor, în cazul în care va fi aprobată.

Ministrul nu a spus și care vor fi sursele suplimentare, iar situația actuală face greu de crezut faptul că Statul va avea banii necesari

În prezent, emiterea unei decizii de pensionare durează pese patru luni și poate ajunge în unele cazuri și până la șase luni, după care pensionarul mai așteaptă o lună pâna la plata primei pensii. Această situație arată că Statul nu duce lipsă doar de personal care să calculeze pensiile, ci și mai rău, duce o acută lipsă de bani.

Ministrul vorbește pentru viitor, dar în 2022 va fi alt Guvern, din care nu se știe dacă ea va mai face parte.

„Estimăm că statul va trebui să suplimenteze bugetul de pensii cu 15 miliarde de lei în anul 2022, adică la fel ca în 2016, atât a fost atunci suma pe care a trebuit să o suplimenteze statul, în condiţiile în care pensiile se dublează. Explicaţia este simplă: se estimează în paralel o creştere a încasărilor la bugetul asigurărilor sociale de stat, generată de creşterea salariilor, a numărului de angajaţi, dar şi a gradului de colectare ca întoarcere a sarcinii fiscale”, a spus Olguța Vasilescu, într-o conferință de presă, în care a prezentat proiectul noii legi a pensiilor.

Potrivit acesteia, încasările estimate pentru anul 2022 sunt de 99,7 miliarde de lei, faţă de 58,9 miliarde de lei în anul 2018 şi faţă de 51,6 miliarde de lei în 2016.

„Estimările de venituri au fost calculate prin amendarea cifrelor din strategia fiscal-bugetară, în raport cu execuţia bugetară a anului 2018, care indică o creştere a veniturilor faţă de cele estimate cu 3,5 miliarde de lei”, a arătat ministrul muncii.

Ea a mai spus că, în 2017 şi 2018, după foarte mulţi ani, numărul angajaţilor l-a depăşit pe cel al pensionarilor, în condiţiile în care există 6,3 milioane de contracte de muncă înregistrate în Revisal, unde nu sunt incluse anumite categorii, precum funcţionarii publici şi armata, şi 5.019.600 de pensionari.

Articolul precedentEuro a fost cotat vineri la 4,6567 lei, în cursul BNR
Articolul următorBeneficiile tehnologiei Blockchain în sectorul bancar devin din ce în ce mai vizibile

Comments are closed.