Beneficiile tehnologiei Blockchain în sectorul bancar devin din ce în ce mai vizibile

Beneficiile tehnologiei Blockchain în sectorul bancar devin din ce în ce mai vizibile, pe măsură ce tot mai multe bănci încep să își creeze propriile rețele Blockchain sau se înscriu într-o astfel de rețea, arată un studiu EY.

Blockchain este o tehnologie securizată și rapidă de înregistrare a informației.

Blocurile acestea sunt aranjate cronologic sub forma unui lanț cu câteva particularități:

  • un bloc din lanț nu poate fi modificat fără a altera toate blocurile următoare din lanț;
  • întreg lanțul este stocat descentralizat, pe calculatoarele tuturor participanților sau, în fine, pe foarte multe calculatoare.

Aceste două caracteristici ale blockchain-ului sunt cruciale pentru că fac informațiile imposibil de modificat, acestea fiind deja pe sute sau mii sau milioane de calculatoare din lume.

Blockchain este o metodă mega-securizată de a înregistra date și de a te asigura că nu pot fi modificate în viitor fără acordul majorității.

Unde ne aflăm astăzi și ce înseamnă acest lucru pentru băncile din România?

Tehnologia Blockchain (alături de AI) este „copilul teribil” al ultimilor ani și a fost în special remarcată în sectorul serviciilor financiare, sub faimosul patronaj al Bitcoinului (o aplicație a tehnologiei Blockchain, nu tehnologia însăși). O reprezentare simplificată a tehnologiei Blockchain este o bază de date sigură, online, ce conține tranzacții ce vizează orice fel de documente, precum contracte imobiliare, active financiare și fixe, contracte comerciale, polițe de asigurări, evenimente IoT sau tranzacții digitale și care pot fi validate, stocate și partajate în rețea prin intermediul cloud-ului, arată Cristian Cârstoiu, Partener în cadrul Departamentului de Asistență în Afaceri, EY România

Conform experților în cyber-security, tehnologia Blockchain este în general considerată a fi sigură ,adică este intrinsec rezistentă la modificări. Pentru a conferi greutate acestor afirmații, subliniez că tehnologia Blockchain este întâlnită chiar și în spațiul guvernamental. De exemplu, guvernul local al Dubai-ului a lansat o strategie Blockchain din 2016, cu misiunea de a deveni prima administrație Blockchain din lume până în 2020 2 . Viena a implementat recent o platformă Blockchain pentru a le permite cetățenilor săi să valideze și să își securizeze documentele partajate în cadrul inițiativei Open Data 3 .

Deși a generat multe idei și mult interes, tehnologia Blockchain a și polarizat dezbaterile. Principalele argumente în favoarea Blockchain au fost că această tehnologie ar putea reprezenta panaceul pentru numeroasele provocări cu care se confruntă băncile în operațiunile de finanțare, în procesele de integrare a clienților noi, în decontări și compensări sau identități digitale.

La polul opus vedem realitatea: cu toate că optimismul bancherilor este încă puternic în privința impactului pozitiv al digitalului asupra sectorului bancar, doar 48% dintre companii fac investiții semnificative în construirea unui ecosistem digital.

Articolul precedentMinistrul muncii: Statul trebuie să suplimenteze bugetul de pensii cu 15 miliarde lei, în 2022
Articolul următorOperatorul aerian low-cost Blue Air devine Blue Air Aviation

Comments are closed.