Proiectul de OUG anunțat de ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, privind compensarea cu 500 de euro a salariilor dacă sunt angajați șomeri și asistați social este un program finanțat de Uniunea Europeană, lucru pe a ”uitat” să îl amintească în ieșirile publice.

Reprezentanții antreprenorilor spun că anunțarea acestui program vrea doar să abată atenția de la problemele grave cu care se confruntă în special IMM-urile, fiind în vigoare mai multe măsuri asemănătoare, dar pe care ANOFM nu este capabil să le implementeze.

„Acest anunț al ministrului Muncii este praf în ochi pentru a deturna atenția de la loviturile guvernamentale care au loc în Justiție și în plan economic, în contextul creșterii inflației, reducerii investițiilor și adâncirii deficitului bugetar”, a declarat Claudiu Vrînceanu, consultant de business și fost secretar de stat în Ministerul Economiei, citat de HotNews.ro

În primul rând, mărirea subvenției la angajatori pentru angajarea șomerilor și a beneficiarilor de ajutor social este o măsură necredibilă în contextul în care conducerea ministerului Muncii a blocat plata subvențiilor deja existente de la începutul anului încoace.

Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România este de părere că ministrul Muncii nu s-a exprimat bine, fiind vorba despre subvenții pentru salarii și nu pentru firme.

„În primul rând, ar trebui să vedem care este eficiența celorlalte (scheme n.r.) pe care ANOFM și AJOFM-urile le-au avut la dispoziție până acum privind angajarea șomerilor, ucenicilor, schemele de ucenicie și așa mai departe pentru că acolo avem o problemă. Acele scheme nu ajung la angajator. Felul în care ele sunt construite și implementate de către ANOFM și AJOFM și capacitatea lor administrativă de implementare a acestor scheme nu le face foarte eficiente. Eu nu zic de schemă în sine, pentru că schemele sunt bune de susținere a creării de noi locuri de muncă, ci de modul în care ele sunt implementate”, a spus Jianu.

„Schema anunțată este din fonduri europene, din Programul Operațional Capital Uman, nu e din bugetul de stat. Nu am văzut ce obiective au, ce indicatori, ca să știm și noi ce măsurăm. Nu se accesează schema dacă angajatorii accesează o astfel de schemă și banii se întorc peste o jumătate de an sau sunt blocaje. 90% din firme habar nu au de schemele astea”, explicat oficialul CNIPMMR.

Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a vorbit marți despre un proiect de Ordonanță de Urgență care prevede ca statul să plătească 500 de euro lunar agenților economici care angajează șomeri și beneficiari de ajutor social.

Articolul precedentRobor la trei luni și-a reluat creșterea după o zi de pauză
Articolul următorRomânia, țara europeană cea mai expusă cutremurelor economice

Comments are closed.