Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat joi că inflația va continua să crească și că urmează 2-3 luni „dificile”. Chiar și așa, Câciu nu crede că datoria publică va trece peste pragul de 50% din PIB, nivel peste care ar fi necesară înghețare salariilor bugetare.

„Vor mai fi două sau trei luni complicate. Un puseu inflaționist care la bază are criza prețurilor la energie, efectele conflictului asupra fluxului de comerț cu petrol, distorsionarea unor lanțuri de aprovizionare pe zona alimentară. La acest puseu inflaționist, toată Europa trebuie să se adapteze. Soluția este producție mai mare. La prețuri, dacă vrem să avem scăderi, trebuie să avem ofertă mai mare”, a afirmat ministrul Finanțelor.

Adrian Câciu a recunoscut că inflația a crescut mai rapid decât s-a prognozat inițial, mai ales din cauza componentei importate, iar soluția este reducerea dependenței de importuri.

Chiar și așa, ministrul Finanţelor a afirmat că datoria publică nu va trece de nivelul prevăzut în proiectul de buget, de 49,8% din PIB și nu se va ajunge la înghețarea salariilor din sistemul bugetar.

„Pe prognozele care sunt acum şi pe cale care vor apărea săptămâna viitoare, datoria va fi sub 50% din PIB. Ceea ce vedem este conjunctural şi se raportează la PIB-ul anului trecut. Să nu uităm că economia funcţionează în prezent şi în viitor. Raportatea la trecut poate produce interpretări”, a adăugat el.

În cazul în care datoria publică depășete 50% din PIB,  Guvernul trebuie să înghețe cheltuielile cu salariile din sectorul publi și să prezinte public un program pentru reducerea deficitului.

Articolul precedentMinistrul Agriculturii despre amenințarea crizei alimentare: Nu se prefigurează așa ceva în România
Articolul următorCULISELE STATULUI PARALEL. Cea mai veche rafinărie din România tocmai a fost radiată