Ministrul de Finanțe a anunțat vineri seara că Guvernul va acorda noi ajutoare de stat pentru companii private în cursul săptămânii viitoare.

 

 

Guvernul a acordat anul trecut aproximativ  miliarde de lei ca ajutor de stat pentru mediul privat, spune ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Șeful Finanțelor a declarat vineri seara, la Digi 24, că săptămâna viitoare va fi semnată o nouă schemă de ajutor de stat pentru mediul privat care vizează proiecte de câteva sute de milioane de lei.

„Ne bucurăm că bugetul a fost promulgat într-un final(…), după multe zile nejustificate de dezbatere, luptă politică. Noi acum trebuie să trecem la treabă ca şi Guvern, pentru că avem foarte multe programe pe care Guvernul le-a aprobat, pe care autorităţile locale le aşteaptă. Vom semna la nivelul Ministerului Finanţelor, săptămâna viitoare, şi o schemă de ajutor de stat pentru mediul privat. Sunt proiecte depuse de mediul de afaceri, companii importante care vor în România să facă afaceri, companii româneşti şi străine. Anul trecut noi am semnat cam 3 miliarde de lei pe acest mecanism. Săptămâna viitoare se vor semna alte câteva sute de milioane de lei proiecte pentru mediul de afaceri, mediul economic din România, care aşteaptă acest sprijin de 50% din partea statului pentru a face investiţii”, a spus Teodorovici.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul pentru promulgarea Legii bugetului de stat pe anul 2019, la o lună după ce Parlamentul a aprobat, în şedinţă comună, proiectul legii bugetului de stat pe anul 2019 şi proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat.

Ce companii au cerut ajutor de stat la sfârșitul anului 2018

Firme cu capital românesc și companii cu capital străin duc o luptă intensă pentru ajutoarele de stat din schema pentru investiții de minimum 3 milioane de euro fiecare în România.

Doar în luna septembrie 2018, firmele au depus 32 de proiecte de investiții în valoare totală de 3,8 miliarde de lei, pentru care ajutorul de stat solicitat se ridică la suma totală de 1,38 miliarde de lei, a informat Ministerul Finanțelor Publice la sfârșitul lunii.

Astfel, solicitările de ajutoare de stat depășesc de mai bine de două ori bugetul alocat pe anul 2018 pentru acestea, de 614 milioane de lei.

Din cele 32 de proiecte, 18 au capital românesc, iar 14 au capital străin, iar împreună ar urma să conducă la crearea a 5.242 de locuri de muncă în România.

Cel mai mare proiect de investiții pentru care se solicita ajutor de stat pe schema 807 și aparține firmei UNIVERSAL ALLOY CORPORATION EUROPE SRL și are o valoare de peste 526 milioane lei, din care peste 174 de milioane de lei ar reprezenta viitoarele ajutoare de stat.

Sunt însă și solicitări mai mici, cum este cel al firmei MONDO FIN TAX SRL: proiect de investiții de 1,85 milioane lei, din care ajutorul de stat ar reprezenta 924.000 de lei, potrivit Start-upCafe.ro.

Prima firmă care a depus dosarul pentru ajutoare de stat este Teraplast SA, pentru 3 investiii în valoare total de aproape 29 milioane de lei, din care ajutoarele de stat ar reprezenta 14,5 milioane lei.

Mai departe, experții din MFP verifică documentele depuse, iar dacă există neconcordanțe vor fi cerute clarificări legate de informațiile din documentele prezentate.

În cazul în care, în urma evaluării cererilor de acord pentru finanțare se emit scrisori de respingere și rămân disponibile credite de angajament și bugetare, vor intra în analiză solicitările rămase în așteptare.

Cererile de finanțare se analizează în ordinea înregistrării acestora la registratura generală a MFP – a menționat ministerul.

Articolul precedentPensiile private, pondere de 5,22% în PIB anul trecut
Articolul următorFord anunță concedieri