Întâlnire importantă la nivel înalt la București. Miniștrii de Finanțe din statele membre ale Uniunii Europeane vin în România.Timp de două zile, înalţii oficiali vor discuta despre bugetul Uniunii Europene şi despre priorităţile următorului ciclu instituțional.

Ministerul Finanţelor Publice organizează, în perioada 5-6 aprilie 2019, la Palatul Parlamentului din Bucureşti, reuniunea informală a Consiliului Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN), la care sunt aşteptaţi miniştrii de Finanţe din statele membre, Guvernatorii băncilor centrale, comisari europeni şi înalţi reprezentanţi ai instituţiilor Uniunii Europene.

Printre subiectele de dezbatere se vor afla cadrul financiar multianual 2021-2027, impozitarea muncii şi priorităţile viitorului ciclu instituţional, a declarat recent Eugen Teodorovici.

În același timp, seminarul EUROFI reunește la București 700 de reprezentanți ai autorităților publice europene și ai industriei financiare care dezbat, timp de trei zile(3-5 aprilie) principalele probleme ale sectorului financiar din UE, evoluțiile în curs și perspectivele pieței de capital și ale sectorului bancar.

În deschiderea EUROFI , Guvernatorul Băncii Naționale a României a susținut o alocuțiune. Seminarul se desfășoară în corelare cu adunarea ECOFIN din calendarul Președinției române a Consiliului European.

Președinția română a Consiliului UE a obținut acord politic cu Parlamentul European pe 9 dosare din domeniul Uniunii Piețelor de Capital.

Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Publice, Mihai-Eleodor MANDREȘ, a prezentat în urmă cu o săptămână, în ședința Comitetului Economic și Financiar al Uniunii Europene (EFC), principalele teme care vor fi dezbătute la reuniunea informală de a Consiliului UE pentru Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN) care va avea loc la București, în perioada 5-6 aprilie.

Agenda reuniunii informale include discuții despre viitorul Cadru Financiar Multianual al UE, prioritățile în domeniul finanțelor în următorul ciclu instituțional, drumul de urmat pentru Uniunea Piețelor de Capital, impozitarea în domeniul muncii, rolul impozitării în asigurarea creșterii economice, pregătirea reuniunilor FMI și G20 de la Washington din 11-14 aprilie 2019.

Pe agenda EFC au figurat și alte teme, precum rezultatele ultimei reuniuni a Comitetului pentru Servicii Financiare, raportul președintelui Comitetului pentru Politici Economice (EPC) privind specificitățile de țară legate de output-gap, pregătirea reuniunii anuale a BERD, din mai 2019, de la Sarajevo.

Secretarul de stat Mihai-Eleodor Mandreș a subliniat în intervenția sa progresele substanțiale făcute pe perioada Președinției române a Consiliului UE în domeniul Uniunii Piețelor de Capital. „Am reușit să obținem în cele aproape 3 luni de mandat acord politic cu Parlamentul European pe 9 dosare din domeniul Uniunii Piețelor de Capital, iar pe alte 4 continuă negocierile. Vreau să le mulțumesc tuturor părților implicate pentru ritmul intens în care au lucrat, această abordare constructivă având rezultate tangibile”, a declarat demnitarul român.

La baza discuției din EFC a stat Comunicarea Comisiei Europene din 15 martie 2019, intitulată „Uniunea Piețelor de Capital: progrese în crearea Uniunii piețelor de capital pentru o Uniune Economică și Monetară mai puternică”.

Articolul precedentGuvernul PSD pune stop la o investiție în derulare
Articolul următorAvertisment pentru TAROM: Dacă nu se schimbă nimic, la toamnă intră în faliment