Banca Națională a României anunță că Ministerul Finanțelor a împrumutat aproape 2 miliarde de lei de la bănci, într-o singură zi. Este vorba despre o emisiune de obligațiuni de stat şi una de certificate de trezorerie cu discont.

Ministerul are intenţia ca în această lună să facă împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 6 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 780 milioane de lei din licitaţii de obligaţiuni.

Banii sunt destinaţi refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna aprilie 2024, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 6 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 780 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma totală, de 6,78 miliarde de lei, este cu 260 milioane de lei mai mare faţă de cea care a fost programată în martie 2024, de 6,52 miliarde de lei, şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Conform prospectului publicat în Monitorul Oficial, în data de 1 aprilie este organizată licitaţie pentru o emisiune de certificate de trezorerie cu discont, în sumă de 400 de milioane de lei, cu scadenţa în 23 octombrie 2024, iar în 14 martie va fi organizată licitaţie pentru o emisiune de 400 milioane lei, cu scadenţa în 26 martie 2025.

De asemenea, pe parcursul lunii aprilie 2024, vor fi lansate 12 emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 5,2 miliarde lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni (780 milioane de lei în total).

Astfel, au fost programate licitaţii pentru o emisiune de obligaţiuni de 300 milioane lei, în 1 aprilie, şapte emisiuni de 400 milioane lei, în 1 aprilie, 4 aprilie (două emisiuni), 11 aprilie, 15 aprilie, 15 aprilie şi 25 aprilie (două), trei emisiuni de 500 milioane lei, în 22 aprilie şi 29 aprilie (două) şi una de 600 milioane lei, în 18 aprilie. 

Articolul precedentFebra aurului continuă. Într-o lună, prețul a crescut mai mult decât într-o jumătate de an
Articolul următorConsiliul Investitorilor Străini: „Ținta de deficit riscă să nu fie atinsă”