Ministerul Finanţelor Publice a planificat în ianuarie 2019 împrumuturi de la băncile comerciale de 3,26 miliarde de lei, cu peste un miliard de lei peste suma împrumutată în noiembrie anul trecut, potrivit Agerpres.  

Din suma totală, 2,9 miliarde de lei ar urma să fie atraşi prin licitaţii de obligaţiuni de stat şi certificate de trezorerie. În plus, finanţele ar putea adăuga suma de 360 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Sumele vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat. Faţă de noiembrie, împrumuturile programate de MFP sunt mai mari cu 1,02 miliarde de lei, potrivit Agerpres.

Conform prospectelor de emisiune, MFP are în program o licitaţie, în data de 17 ianuarie, pentru certificate de trezorerie cu discont, în sumă de 500 de milioane de lei, pe o perioadă de 364 de zile.

Cele şase licitaţii de obligaţiuni de tip benchmark (pe termen mediu şi lung), cu o valoare totală de 2,4 miliarde de lei, vor fi urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni.

Articolul precedentBursele europene, afectate serios de perspectivele pesimiste asupra creşterii economice
Articolul următorUndă de şoc pentru economia mondială la început de 2019