Bursa americană începe prost anul 2019. Investitorii s-au speriat de vânzările slabe ale lui Apple şi de datele proaste de producţie ale economiei SUA.

 

Bursa americană a început anul mai rău ca niciodată, cu scăderi de peste 2 procente ale indicilor Dow şi Nasdaq, iar acţiunile Apple s-au prăbuşit după anunţul companiei că va rata estimările de venituri pentru prima dată în ultimii 20 de ani.

Indicele Dow Jones Industrial a scăzut cu peste 600 de puncte, mai precis peste 2,6 procente, în timp ce pierderile Nasdaq 100 se apropie de 3 procente. Potrivit Bloomberg, indicele S&P 500 s-a redus cu 2,5% în prima zi a anului 2019.

Un semnal de alarmă asupra decelerării economice a fost tras de către Alastair Winter, economistul-şef al băncii de investiţii Daniel Stewart & Company, care a spus pentru Financial Times că decelerarea economiei chineze poate fi mai periculoasă decât tensiunile comerciale la nivel mondial şi că va provoca inclusiv decelerarea economiei zonei euro.

„Decelerarea economiei chineze după ani de creştere susţinută este probabil să fie mai periculoasă decât tensiunile comerciale. Cea mai afectată ţară va fi Germania (din zona euro – n. red.), însă şi alte state vor fi expuse la pericol”, a spus Winter citat de ZF.

Bursele asiatice au reacţionat parţial la şocul venit de pe Wall Street. În timp ce bursa din China a crescut, piaţa bursieră din Japonia este în cădere liberă, joi, cu pierderi de peste 2,5%, potrivit CNBC.

Articolul precedentMinisterul Finanţelor planifică să împrumute de la bănci peste 3 miliarde de lei
Articolul următorAngajați de la Huawei, sancționați pentru folosirea unor telefoane Apple