Ministerul Energie a finalizat proiectul de Ordonanță de Urgență care prevede o nouă schemă de ajutor. Astfel, prețul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 0,8 lei/kWh, în timp ce prețul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,31 lei/kWh.

Astfel, pentru clienții casnici este prevăzută acordarea unei compensații unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice, şi în valoare de cel mult 40% din valoarea componentei preţului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale.

În perioada 1 februarie – 31 martie 2022 prețurile pentru energie electrică și gaze naturale se plafonează pentru clienții non-casnici, excepție fiind clienții non-casnici care au beneficiat de prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 81/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor Publice, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene, precum şi pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor din sectoarele şi subsectoarele expuse unui risc important de relocare ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în preţul energiei electrice, cu modificarile si completarile ulterioare, după cum urmează:

b) preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh

Textul INTEGRAL al proiectului OUG

 

Articolul precedentCel mai mare furnizor de energie electrică RECALCULEAZĂ facturile ultimelor luni. Ce urmeaz
Articolul următorFlorin Cîţu, îngrijorat de evoluția inflaţiei şi dobânzilor, sunt semnele unei crize economice