Finanțele au început săptămâna cu un împrumut masiv de la bănci: jumătate de miliard de lei dintr-un foc, la o dobândă de 4,3%. La începutul anului, în plin război dintre Putere și sistemul bancar, după OUG 114, statul nu reușea să împrumute de pe piața internă. După eliminarea lui Dragnea și Vâlcov, lucrurile au reintrat în normal.

 

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras, marţi, 75 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitaţia de luni, când a împrumutat 500 de milioane de lei, la o dobândă de 4,35% pe an, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat benchmark, cu maturitatea reziduală la 81 de luni, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Valoarea nominală a emisiunii suplimentare a fost de 75 de milioane de lei, iar ofertele de 285 de milioane de lei.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat, în iulie 2019, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,21 miliarde de lei, din care 300 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 3,4 miliarde de lei prin noi emisiuni de obligaţiuni de stat, la care se poate adăuga suma de 510 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Faţă de luna iunie, împrumuturile programate de MFP în iulie sunt mai mici cu 215 milioane de lei, respectiv cu 4,86%. Sumele vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Articolul precedentDatoria externă a României a ajuns la 69,4 miliarde de euro
Articolul următorTeodorovici:”Taxa se solidaritate nu va fi aplicată doar pensiilor speciale”