Miliardarul Ioan Niculae, 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare

Patronul grupului Interagro, Ioan Niculae, a fost condamnat joi de Tribunalul Bucureşti la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel, transmite Agerpres.

Infracțiunile de care este acuzat Niculae: cumpărare de influenţă, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani.

În acelaşi dosar, Gheorghe Bunea Stancu, fost preşedinte al CJ Brăila şi fost preşedinte al PSD Brăila, a fost achitat pentru trafic de influenţă.

De asemenea, Nicoleta Mariana Toncea (soţia lui Ioan Niculae, preşedinte Interagro la data faptelor) a fost condamnată la 3 ani închisoare pentru complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani, iar Viorel Bărac (director general al Interagro) a primit 3 ani şi 6 luni închisoare pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Potrivit DNA, în perioada august 2008 – martie 2009, între Interagro SA şi Libarom Agri SRL, societate specializată în producţie agricolă şi tranzacţii cu produse agricole, s-a încheiat şi derulat un contract fictiv având ca obiect prestarea unor servicii de publicitate. În baza acestui contract, au fost înregistrate în contabilitatea firmei Interagro SA operaţiuni nereale în baza cărora s-au eludat plăţile taxelor şi impozitelor către bugetul de stat.

Instanţa a mai dispus ca SC Interagro SA să plătească o amendă penală de 150.000 lei, iar SC Libarom Agri SRL o amendă penală de 250.000 lei, în cazul ultimei firme fiind dispusă şi dizolvarea judiciară.

Pe latură civilă, judecătorii au decis confiscarea de la Ioan Niculae, Viorel Bărac şi Nicoleta Toncea (actuală Niculae), precum şi de la societăţile Interagro SA, Intervitt SRL, Libarom Agri SRL şi SC Mike Trading&Investment, câte 3.543.833 lei.

Instanţa a instituit şi menţinut sechestrul, în vederea confiscării speciale şi a recuperării cheltuielilor judiciare, pe toate bunurile mobile şi imobile ale inculpaţilor, până la concurenţa sumei de 24.806.831 lei (câte 3.543.833 lei pentru fiecare inculpat persoană fizică şi juridică).

În plus, judecătorii au luat act că prejudiciul creat părţii civile ANAF, în suma de 11.438.169 lei, a fost recuperat prin compensare.

În anul 2015 Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe patronul miliardar in euro al grupului Interagro la doi ani şi şase luni de închisoare în doarul „mită la PSD”. În acelaşi dosar au fost condamnaţi Gheorghe Bunea Stancu, la trei ani de închisoare, Gheorghe Teodorescu şi Viorel Bărac, la doi ani şi şase luni cu executare.

Niculae mai este asociat de către anchetatori unui dosar de corupție alături de fostul ministru al Economiei Adriean Videanu (și predecesorul sau, Varujan Vosganian) pentru prejudicierea intereselor Romgaz unmarea a unei decizii ministeriala care îl favoriza pe omul de afaceri. Romgaz i s-a impus livrarea gazului din producția internă la un preț preferențial, sub cel de referință, către combinatele chimice ale lui omului de afaceri.

Articolul precedentÎncetinirea creșterii prețurilor locuințelor nu anuță criza. Nivelul acestora este mai mic cu 35% față de anul 2008
Articolul următorRomânia, ”în umbra” celor mai mari corecții ale creșterii economice (analiză BERD)

Comments are closed.