Migrația internă, care se concentrează mai ales în zonele de vest, centru și aglomerarea urbană București-Ilfov, a dus la creșterea de prețuri la locuințe.
Monitorul Social, proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România, a prezentat un nou infografic despre piața imobiliară din România.
Conform Eurostat, prețul mediu al unei locuințe în România a crescut rapid în ultimii doi ani Astfel, la finele anului 2018, prețul mediu a ajuns la o cotă superioară celei înregistrate în precedenții 8 ani și jumătate.
Persoanele care doresc să-și achiziționeze o locuință și nu dețin capitalul (considerabil) necesar unei achiziții imediate sunt obligați să apeleze la un credit.
Creșterea recentă a prețului unei locuințe prelungește durata creditului respectiv precum și sumele care trebuie plătite, sub formă de rate și dobândă.
Astfel, impactul creșterii prețului locuințelor asupra vieții creditorilor este unul insidios și care funcționează pe termen lung.
Unul din motivele creșterii prețurilor locuințelor este migrația internă, care într-o măsură din ce în ce mai mare se concentrează pe zonele de vest, centru și aglomerarea urbană București-Ilfov.
Regiunea București-Ilfov, cu o economie atipic de dezvoltată, și ariile cu o puternică creștere a industriei (Arad-Timișoara și Alba-Sibiu) atrag în fiecare an o pondere din ce în ce mai mare a celor care migrează dintr-o localitate a României în alta, ceea ce duce la o creștere a prețului locuințelor în zonele respective.
Persoanele care doresc să se mute în aceste zone întâmpină dificultăți majore în obținerea unei locuințe la un preț accesibil.
În alte locuri din România unde veniturile sunt relativ mari, iar chiriașii ar avea teoretic opțiunea să devină proprietari (printr-un credit) precum Iași, Constanța sau Cluj-Napoca, creșterea prețului locuințelor este atât de rapidă încât accesarea respectivului credit este extrem de dificilă.