Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat la postul public de televiziune că, echipa din cadrul Ministerului realizează o analiză comparativă pe Codul Fiscal și pe Codul de Procedura Fiscală. Scopul ar fi aplicarea unui nou cadru fiscal începând cu 1 ianuarie 2019.

„Colegii mei lucrează la această analiză comparativă cu tot ce e Codul Fiscal, Codul de Procedura Fiscală, se ia articol cu articol, dacă e vreo propunere de făcut și care sunt argumentele. Lucrăm foarte mult și deschis cu tot ce înseamnă mediul economic, am invitat structurile asociative, de la Comisia din Parlament de Buget-Finanțe ale ambelor Camere, pentru că la final de an să avem un proiect de lege și pe un Cod Fiscal și pe Procedura Fiscală”, spune ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, citat de Fiscalitatea.ro.

Acesta a precizată că în toamna, după finalizarea analizei realizate de MFP se vor prezența oficial concluziile, urmând că de la 1 ianuarie 2019 să fie aplicat noul cadru fiscal.

„De la 1 ianuarie 2019 trebuie să rămână așa cum se fac. Au fost multe modificări ale Codului Fiscal și să așezăm aceste modificări într-o formă consolidată că să se știe despre ce se discuta când vine vorba despre zona fiscală”, a precizat ministrul.

Pe de altă parte, Eugen Teodorovici a arătat că peste 602.000 de declaraţii unice au fost depuse până în prezent, iar 30% online, ”ceea ce reprezintă o creştere fantastic de mare, de la 5% la începutul anului”.

31 iulie este termen final de depunere a declaraţiei unice, fie că e pe hârtie, fie că e online, după care va fi introdus în spațiul virtual tot ce s-a depus pe hârtie.

Cei care depun declarația pe hârtie nu mai beneficiază de reducerea de 5%.

„O să dăm probabil un timp de gândire, până la 1 septembrie, probabil o lună şi ceva de zile, astfel încât cei care au depus pe hârtie să intre cu parola de acasă în spaţiul virtual să îşi confirme datele, poate colegii mei au greşit când au introdus în sistem, şi la 1 septembrie efectiv toate vor fi online şi se comunică numai online între noi şi contribuabili. Nu mai trimitem plicuri acasă, s-a închis. Rectificarea declaraţiei o puteţi face oricând doriţi dacă intraţi în spaţiul virtual şi puteţi beneficia de o reducere de cel mult 10%, 5% că aţi depus online şi încă 5% că aţi depus până la finalele lunii decembrie. Termenul de plată final este până în martie anul viitor, dar dacă faceţi până în decembrie aveţi 5% reducere, iar de la 1 ianuarie 2019, repet este singura cale de comunicare între noi şi cotribuabil, fie că e persoană fizică, fie juridică”, a spus şeful de la Finanţe, citat de agenția publică.

„Pe timpul acesta al verii, colegii mei lucrează la această analiză comparativă cu tot ce este Codul Fiscal, Codul de Procedură Fiscală, se ia articol cu articol, dacă e vreo propunere de făcut şi care sunt argumentele. Lucrăm foarte mult şi deschis cu tot ce înseamnă mediul economic, am invitat structurile asociative, de la Comisia din Parlament de Buget-Finanţe, ambele Camere, pentru ca la final de an să avem un proiect de lege şi pe un Cod Fiscal şi pe Procedură Fiscală şi îmi doresc foarte mult un consens cât mai larg în Parlament astfel încât să le aşezăm prevederile legale aşa cum este mai simplu de înţeles şi de aplicat. Nu facem o revoluţie. De la 1 ianuarie 2019 trebuie să rămână aşa cum ele se fac. Au fost multe modificări ale Codului Fiscal şi vrem să aşezăm aceste modificări într-o formă consolidată ca omul să ştie despre ce se discută când vine vorba despre zona fiscală”, a subliniat Teodorovici.

El a adăugat că la fel se va face şi pe zona de evaziune fiscală, adică pe Legea 241 privind combaterea evaziunii fiscale plus alte prevederi din alte acte normative, care se vor armoniza până în toamnă, astfel încât firmele să nu mai fie descurajate să facă investiţii în România.

Articolul precedentSe va scumpi tot ce este raportat la euro. Vezi ce spune previziunea CFA la 6 luni, pentru cursul de schimb
Articolul următorConsiliul Concurenței suspectează de concentrare economică compania Cheil Germany GmbH

Comments are closed.