Bucuria președintelui francez, Emmanuel Macron, de după câștigarea Cupei Mondiale s-a evaporat cu siguranță vineri când a văzut macroindicatorii pentru prima jumătate de an și care arată că dezvoltare economică a încetat în mod neașteaptat.

Dacă condițiile meteo neprielnice și valul de greve, ce au avut un rol important în performanța slabă economică din prima jumătate a anului, ar însemna sfârșitul lunii de miere pentru Macron, la fel de bine ar putea reprezenta un impuls suplimentar pentru a continua reformele și pentru a dezamorsa o criză politică izbucnită chiar în cercul apropiat al colaboratorilor săi.

Pentru al doilea trimestru consecutiv, Produsul Intern Brut a avansat doar cu 0,2%, coborând de la rata medie trimestrială de 0,7% în 2017. Economiștii anticipau o creștere de până la 0,3% în trimestrul al doilea al anului.

Consumul, motorul principal de creștere al Franței, dă rateuri. Pentru prima dată în ultimii doi ani, în trimestrul al doilea, francezii au cheltuit mai puțin. În iunie numai, cheltuielile gospodăriilor s-au majorat cu 0,1%, în celelalte două luni anterioare consumul contractându-se.

Datele statistice sunt o lovitură pentru Macron, care a participat la bucuria națională după ce echipa Franței a câștigat Cupa Mondială, în urmă cu două săptămâni. De asemenea, trebuie să facă față unui scandal după ce s-a aflat că apropiații lui au vrut să acopere agresiunile gărzii sale de corp la adresa unor protestatari.

Unii miniștri din cabinetul său au avertizat că scandalul politic ar putea îngreuna eforturile de reformare a economiei. Macron a bifat unele progrese în agenda sa de politici economice, însă urmează reformarea sistemului public de pensii, o sarcină extraordinar de grea.

Ministrul de Finanțe, Bruno Le Maire, este încă așteptat să prezinte un nou proiect de lege a pensiilor care să înlăture piedicile din calea dezvoltării IMM-urilor. El a spus că există riscul ca proiectul să fie blocat, „ceea ce mă îngrijorează cel mai tare”.

Începutul greoi al economiei din acest an a fost până la un punct cauzat de vremea nefavorabilă viscolele puternice, care de altfel au afectat producția în toată Europa. Însă Franța s-a confruntat și cu greva generală a angajaților de la căile ferate, ceea ce a dat peste cap aprovizionarea companiilor, precum și livrările de mărfuri pentru industrie.

„În ansamblu, considerăm că se manifestă o scădere modestă a avansului economiei franceze după un ciclu de creștere puternică. Dar expansiunea va continua să se mențină într-un ritm sănătos, chiar dacă cifrele de bază ar arată o imagine diferită „, consideră Jamie Murray de la Bloomberg Economics.

Franța este prima din G7 care a publicat cifrele pentru cel de al doilea trimestru. SUA, care raportează mai târziu, este de așteptat să înregistreze o creștere anuală de 4% în al doilea trimestru, cea mai rapidă din 2014, parțial alimentată de reducerea impozitelor.

Se preconizează că economia din zona euro s-a mărit cu 0,5% în această perioadă, de la 0,4% în în primul trimestru.

Economistii se asteapta ca Franta sa isi recapete ritmul in a doua jumatate a anului. Bloomberg Economics estimează o creștere de 0,6% în acest trimestru. Comisia Europeană este și ea optimistă și prognozează o creștere de 1,7 procente în anul 2018, un ritm mai lent decât în 2017, dar cu mult peste media ultimilor cinci ani.

Cele mai mari riscuri sunt generate de tensiunile transatlantice, deși acestea s-au mai diminuat după ce președintele Comisiei Europene a încheiat un armistițiu cu Donald Trump, necesar continuării negocierilor pentru un nou acord comercial între cele două mari puteri economice. Guvernatorul Băncii Nationale a Frantei, Villeroy de Galhau, a avertizat zilele trecute că înăsprirea măsurilor protecționiste ar putea afecta considerabil investițiile din economie, precum și piețele financiare.

Articolul precedentProgramul ”Rabla” al gospodinei Firea: de la mașini pentru persoane, la mașini de spălat și de gătit
Articolul următorJonglerii stil BNR. Dolarul s-a scumpit, iar euro s-a ieftinit, în tranzacțiile de vineri

Comments are closed.