FILE - In this July 7, 2017 file photo Russian President Vladimir Putin, left, talks with German Chancellor Angela Merkel prior to the first working session on the first day of the G-20 summit in Hamburg, northern Germany. Merkel and Putin will meet on Saturday in the German government's guesthouse Meseberg, north of Berlin, Saturday, Aug. 18, 2018. The topics will include the civil war in Syria, the conflict in Ukraine, and energy questions. (AP Photo/Markus Schreiber, file)

Cancelarul german Angela Merkel a reafirmat determinarea guvernului de a finaliza gazoductului Nord Stream 2 din Rusia, în ciuda încercărilor SUA de a opri proiectul. Anunțul liderului de la Berlin vine cu puțin timp înainte ca o poziție oficială a Comisiei Europene să avertizeze în legătură cu supradependenţa Uniunii Europene față de importurile de materii prime din state extracomunitare cu resurse abundente. 

Liderul de la Berlin a criticat sancţiunile impuse de Washington entităţilor asociate la construcţia conductei în Marea Baltică. „Nu considerăm legale aceste sancţiuni extrateritoriale, adică cele care trec dincolo de teritoriul Statelor Unite”, a declarat Merkel în timpul unei vizite în circumscripția sa electorală, din nordul Germaniei, unde nevoia de gaz rusesc este stringentă.

Pe de altă parte, SUA consideră că noul gazoduct nu va face decât să crească dependenţa Uniunii Europene față de materiile prime din Rusia și, în consecință, va oferi Moscovei mai multă influenţă politică pe continent şi un instrument pentru o potenţială întrerupe a alimentării cu energie.

Și Comisia Europeană urmează să avertizeze, în cursul acestei săptămâni, în privința creșterii periculoase a dependenţei statelor UE de importurile de materii prime, care ameninţă să submineze industrii vitale şi să expună blocul comunitar la blocajele introduse de China şi alte state cu resurse abundente, potrivit unui document prezentat de Financial Times.

Pe de altă parte, la mijlocul lunii august, o delegaţie a blocului comunitar şi-a exprimat poziţia diplomatică, sprijinită de 24 din cele 27 de state membre UE, în care critică demersurile administrației americane privind blocarea proiectului, potrivit publicației Die Welt.

Gazoductul Nord Stream 2 va livra gaze naturale către Germania şi pe piaţa europeană mai extinsă. În al doilea trimestru al anului, pe fondul crizei economice, exporturile lunare de gaze rusești în Europa prin cele patru coridoare principale – Nord Stream, Yamal-Europe, Ucraina și TurkStream, au scăzut cu aproape un sfert față de aceeași perioadă a anului trecut, atingând 11,1 miliarde mc.

Nord Stream 2 este un proiect extrem de controversat, cu implicații economice și geopolitice ce au dus chiar la comparații cu pactul Pactul Hitler-Stalin (Ribbentrop-Molotov), potrivit Deutsche Welle.

Rusia și beneficiarii europeni ai gazelor, în frunte cu Germania, susțin cu vehemență realizarea proiectului, în timp ce state Ucraina, dar şi Polonia şi ţările baltice, acuză Europa că prin construirea traseului direct de alimentare le va lăsa fără încasările din taxele de tranzit.

Mai mult, statele menționate se tem că Moscova își va „cumpăra” astfel noncombatul Berlinului în chestiuni delicate legate de intervențiile și atitudinea Rusiei față de fostele republici sovietice și statele satelit din fostul bloc comunist. De altfel, Polonia a reuşit să-şi reducă dependenţa de importurile de gaze din Rusia de la 89% în 2016 la 60% în 2019, optând pentru importurile de gaze lichefiate americane, potrivit Financial Times.

 

Articolul precedentVirgil Popescu, ministrul Economiei: PSD a vrut să arunce țara în aer, a trecut glonțul pe la urechea economiei
Articolul următorOmul de lângă Ponta, legăturile cu STATUL PARALEL | Jurnalistul celebru și caracatița statului paralel. Anchete și EXECUȚII la comanda sistemului