Premierul britanic Boris Johnson a anunțat, luni seară, un nou blocaj național pentru Marea Britanie, îndemnându-și concetățenii să „rămână acasă”, așa cum au făcut-o în timpul primului „lockdown” din martie anul trecut. Anunțul a venit după ce pentru prima dată nivelul de alertă COVID din Marea Britanie a fost ridicat de la nivelul 4 la nivelul 5, cel mai înalt posibil.

Premierul a anunțat restricțiile la nivel național aplicate de miercuri într-un mesaj televizat de aproape opt minute. Johnson a dezvășluiti că numărul  cazurilor de COVID-19 cresc rapid în fiecare parte a țării din cauza noii variante de coronavirus. Acesta a anunțat că nivelul de alertă coronavirus va fi cel maxim – de 5 din cauza pericolului ca sistemul medical să fie în colaps, școlile vor fi închise.

Într-un avertisment fără precedent, șefii sistemului de sănătate publică NHS au declarat că există „un risc iminent ca NHS să fie copleșit în mai multe regiuni în următoarele 21 de zile” fără alte măsuri împotriva stopării răspândirii infectărilor cu noul coronavirus.

Oamenii din întreaga țară trebuie să rămână acum acasă, cu excepția celor care merg la serviciu, dacă oamenii nu pot lucra de acasă, cum ar fi cei din sectorul construcțiilor sau lucrătorii din sectoarele-cheie; clor care fac cumpărături de necesități precum alimente sau medicamente sau pentru mișcare o dată pe zi într-un anumit loc, doar la nivel local; în cazul îngrijirii copiilor sau a persoanelor vulnerabile; pentru întâlniri medicale sau asistență medicală. În plus, toate școlile primare, școlile secundare și colegiile vor trece de mâine (marți – n.red.) la învățarea online.

„Infectările au crescut cu 40%. Vreau ca intreaga tara sa treaca pe nivelul 5 de alerta. Este o diferenta fata de anu ltrecut, acum incepem vaccinarea. Pana acum am depasit vaccinarile din intreaga Europa. Cu AstraZeneca (vaccinurile – n.red.) se accelereaza vaccinarea.

Până la jumătatea lunii februarie daca lucrurile merg bine speram ca toti din primele 4 grupe de risc sa fie imunizati – toti rezidentii din azile, toti de peste 70 de ani ,toti din prima linie – spitale clinici, toti din grupele de risc

Daca vom reusi, daca vaccinam toate aceste grupe de risc, vom proteja ceea ce va permite sa ridicam restrictiile suportate de atat timp.

Trebuie să mai asteptam doua saptamani de cândd primim vaccinul, asteptam pana se vor ridica restrictiile. Trebuie sa fim precauti.

Daca nu se schimba, modifica virusul, daca continuam programul de vaccianre, daca va scadea rata deceselor si toata lumea respecta regulile, atunci vom redeschide scioli din februarie si se vor deschide regiunile treptat.

Știu cat de greu va este ,cat de frustrant este si ca v-a ajuns de cate v-am transmis noi de la nivelul guvernamental, dar tre sa repsectati noile reguli, de miercuri vor fi aplciate la nivel national”, a spus Johnson.

„Următoarele săptămâni vor fi foarte grele, dar cred ca va fi ultima faza a acestei lupte, că, o data cu vaccinul, vom invinge COVID-19, și britanicii vor iesi invingatori”, a încheiat Boris Johnson anunțul restricțiilor totale impuse din cauza noii mutații dar și a tulpinei sud-africane, mult mai periculoase.

Marea Britanie a înregistrat 58.784 de noi cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore, un nou record de infectări zilnice, conform datelor publicate luni de Ministerul Sănătăţii de la Londra. S-au înregistrat de asemenea 407 noi decese asociate COVID-19, numărul total al persoanelor ucise de această boală în Marea Britanie de la începutul pandemiei ajungând astfel la 75.431.

Articolul precedentAlexandru A.: Teoria neștiinței. Sau cum ne îndepărtăm de la adevăr prin prostie – virusul care bate până și covidul
Articolul următorScoția în lockdown