Criza facturilor uriașe la energie lovește în plin și Regatul Unit. Consumatorii casnici britanici se pot aștepta la facturi chiar și cu 50% mai mari peste valorile care și așa au atins un record. Potrivit unei estimări, costul mediu al întreținerii ar urma să crească, de la 1 aprilie, la o medie de 2.000 de lire sterline pe an, fața de valoarea actuală, de aproape 1.300 de lire.
Guvernul de la Londra și Ofgem, autoritatea britanică pentru reglementare a pieței energiei, lucrează la un set de măsuri de sprijin pentru cei care vor avea probleme cu plata noilor facturi majorate, potrivit The Guardian.
Împrumuturi de stat pentru furnizori
Potrivi unor surse guvernamentale, printre măsurile avute în vedere se numără reducerea cu circa 200 de lire a valorii facturii, prin acordarea unor împrumuturi de stat, rambursabile în câțiva ani, furnizorilor de energie. Valoarea acestui plan ar ajunge la 5,4 miliarde de lire sterline.
Ajutor bănesc sau facilități fiscale pentru consumatori
În paralel, este foarte probabil să fie adoptată și o altă schemă de sprijin destinată direct familiilor cu venituri reduse. Astfel, acestea ar urma să primească, o dată pe an, suma de 140 de lire sterline sau o serie de alte facilități fiscale, pe perioada rece, între octombrie și martie, pentru plata facturii de energie electrică.
În prezent, 2,2 milioane de gospodării se califică pentru acest sprijin, dar este de așteptat ca guvernul să extindă schemă. În replică, companiile din energie au cerut menținerea unui plafon rezonabil, astfel încât să fie evitată situația ca ajutorul să ajungă și la familii cu venituri considerate suficiente pentru a susține majorarea facturilor.
Suspendarea temporară a TVA
Furnizorii de energie și asociațiile consumatorilor au mai cerut guvernului de la Londra să suspende, pe o perioadă de câteva luni, la TVA de 5% la facturile la energie. În acest fel, s-ar mai realiza o economie de circa 100 de lire sterline pe an, la o valoare medie de 2.000 de lire.
Propunerea nu se bucură însă de susținerea premierului Boris Johnson, care a argumentat că suspendarea TVA ar ajuta și consumatori care nu au nevoie de sprijin, lăsând să se înțeleagă faptul că dorește un plan țintit direct pe categoriile defavorizate.
Articolul precedentAeroportul Brașov, operațional din noiembrie: autoritățile estimează peste 300.000 de pasageri în primul an de activitate
Articolul următorStudiu: 6 din 10 români consideră că furnizorii sunt de vină pentru scandalul facturilor