Ministrul Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici, a anunţat vineri, după şedinţa de Guvern, că majortarea salariului minim pe economie va avea loc din prima zi a lui 2019 şi nu de la 1 decembrie 2018, cum se preconiza iniţial.

Salariul minim pe economie nu se mai majorează de la 1 decembrie, așa cum fusese anunțat, ci de la 1 ianuarie 2019, a anunțat vineri, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

„E o discuţie cu sindicatele, cu mediul de afaceri. Ca şi principiu şi corect e corect ca în timpul jocului regulile să fie schimbate cât mai puţin şi invocând mereu acea predictibilitate pe care trebuie să o respectăm, trebuie să arătăm mediului de afaceri că suntem un partener serios şi care sprijină această zonă a economiei, înţelegând cu toţii, mai ales cei de stânga, că un mediu economic puternic este cel care îţi asigură şi redistribuirea unei părţi a veniturilor către partea mai puţin fericită a populaţiei. Este o logică, zic eu, de bază”, a adăugat ministrul Finanţelor.

Salariul minim brut este în prezent 1.900 lei și este preconizat să crească la 2.080 lei, conform anunțului Ministerului Muncii. În proiectul Ministerului se vorbeşte despre o diferenţiere în funcţie de studii şi vechime. Vor primi 2.350 de lei cei care au 15 ani vechime în câmpul muncii, indiferent de angajator, precum şi cei care au studii superioare. Este, însă, vorba despre cei cu studii superioare necesare pentru funcţia pe care o au. Dacă un şofer, de exemplu, are diploma de licenţă în drept, va primi tot 2.080 de lei.

Conform datelor oficiale, din cele 1,3 milioane de persoane care primesc salariul minim, doar 30.000 erau angajați la stat, astfel încât cel mai mare impact va fi resimțit de sectorul privat.

Articolul precedentANAF: Cine trebuie să depună chestionarul privind stabilirea rezidenţei fiscale
Articolul următorFonduri europene de 265 mil. lei pentru Canalul Dunăre – Marea Neagră

Comments are closed.