Aflată în vizită oficială în România, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a tras un semnal de alarmă legat de situația critică în care se află țara vecină, ca urmare a crizei energetice provocate de invazia Rusiei în Ucraina. Sandu a precizat că moldovenii de rând sunt copleșiți de facturile uriașe, iar instabilitatea și sărăcie pot și manipulate de grupările de interese proruse care încearcă să deturneze Chișinăul de la traseul său european.

„Războiul din Ucraina este tot mai aproape de granițele noastre, rachetele rusești cad și pe teritoriul nostru, s-a întâmplat chiar ieri (luni – N.R.). Trecem printr-o criză energetică majoră si riscăm să rămânem fără căldură si energie electrică, în condițiile în care pentru consumatori casnici din Moldova costurile facturilor au crescut de 6 ori si sunt de 2 ori mai mari ca în România. În aceste condiții, asigurarea alimentării cu energie electrică este o provocare majoră. Cheltuielile pentru factură ale unei familii au ajuns să reprezinte 75% din venituri,” a afirmat Maia Sandu, în plenul Parlamentului.

Marți, Republica Moldova va avea un deficit necontractat de energie electrică de circa patru mii de MWh, adică aproximativ o treime din consum, relatează Radio Chișinău, care îl citează pe vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. El a precizat că Energocom a semnat pentru luna noiembrie contracte de livrare a energiei electrice cu trei companii din România, 

Gazprom a confirmat pentru luna noiembrie doar 5,7 milioane de metru cubi de gaze pe zi pentru Republica Moldova, ceea ce reprezintă 51% din volumele agreate conform contractului.

Articolul precedentRomânia, printre campioanele scumpirii energiei electrice în UE. Statul, principalul beneficiar
Articolul următorJumătate dintre români se tem că nu-și vor putea încălzi locuința la iarnă