Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) în perioada 1.I-30.VI 2022 a fost de 15,437 miliarde de euro,  mai mare cu 4,740 miliarde de euro decât cel înregistrat în perioada 1.I-30.VI 2021. România a ajuns la importuri record și nimic nu mai poate opri creșterea deficitului comercial. Așa ceva nu s-a mai întâmplat niciodată în istoria țării și proporțiile acestui deficit devin catastrofice:

sursa: https://insse.ro/cms/sites/default/files/com_presa/com_pdf/ce06r22.pdf

7 miliarde de euro reprezintă doar deficitul la produsele chimice, aproape jumătate din total. Și încă 3,8 miliarde de euro deficit din comerțul cu combustibili. la semifabricate avem un deficit de aproape 3 miliarde de euro, iar la vehicule de transport (celebra industrie auto) și la produse agricole și alimentare avem câte un deficit de 800 de milioane de euro. Plus 400 de milioane deficit la produse manufacturate. Un mic excedent avem și noi la o categorie , la băuturi alcoolice și tutun, 250 de milioane de euro, datorat performanței excepționale a industriei de țigarete și produse din tutun, a doua ca mărime din Europa:

Principala explicație vine din faptul că România are cea mai mare inflație industrială din Uniunea Europeană, ceea ce a făcut, se pare, mărfurile românești necompetitive inclusiv pe piața națională. Iar de vină pentru inflația industrială este scumpirea nemăsurată a energiei electrice și a gazelor naturale.

Articolul precedentMarcel Ciolacu aruncă bomba. România a vândut toată producția de energie pe 2022, iar acum cumpără mai scump
Articolul următorPetre Daea anunță că producţia de grâu se situează în parametri normali – Cum stăm la floarea soarelui și la porumb