Plafonul garanţiilor acordate de stat în cadrul programului „Investeşte în tine” va fi majorat la un miliard de lei în 2019, de la 600 de milioane de lei anul trecut, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat de Ministerul Finanţelor.

Programul „Investeşte în tine” este destinat facilitării accesului la finanţare pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 şi 26 de ani, precum şi pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 26 şi 55 de ani care sunt cuprinşi în sistemul de învăţământ sau care efectuează cursuri de specializare, respectiv cursuri de reconversie şi/sau specializare profesională autorizate de către Ministerul Educaţiei Naţionale, şi după caz, de către Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale.

„În urma consultării cu Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză şi având în vedere previzionatul succes de care se va bucura programul în următorii ani, precum şi interesul manifestat atât de potenţialii beneficiari cât şi de actorii importanţi ai pieţei bancare, se propune un nivel al plafonului garanţiilor care pot fi emise în anul 2019, în sumă de 1.000 milioane lei. Pentru nivelul plafonului s-au luat în considerare evoluţia programului şi aspectele relevate de implementarea acestuia, precum şi gradul ridicat de utilizare a plafonului în decursul a doar 3 luni de funcţionare a programului în anul 2018”, se precizează în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ.

Facilitarea accesului la finanţare constă în garantarea unui credit în valoare de maximum 40.000 lei, în proporţie de 80% de către stat prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi prin Fondul Român de Contragarantare, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare. Plăţile de dobândă pentru creditul acordat, precum şi cheltuielile privind comisionul de gestiune a garanţiilor vor fi suportate din bugetul de stat, prin bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză.

În cadrul programului s-au înscris 4 finanţatori, dintre care CEC Bank şi Banca Transilvania au solicitat alocare de plafon, iar BCR şi Raiffeisen Bank şi-au exprimat intenţia de înscriere în viitor ca bănci partenere.

Programul a demarat la sfârşitul lunii octombrie 2018, iar până la data de 31 decembrie 2018 au fost acordate un număr de 1.049 garanţii în valoare totală de 29,14 milioane lei, pentru o valoare a finanţărilor de 36,42 milioane lei.

Articolul precedentGuvernul Dăncilă investește în salarii
Articolul următorFord, profit sub așteptări. 2019 plin de incertitudini