Producția industrială trece prin șocuri succesive, iar semnalele negative venite din piețele externe ar putea accelera contracția deja semnalată. 

 

August a fost o lună neagră, iar industria a căzut în zona de contracţie la toţi indicatorii de creştere, la fel ca în august 2018, cu diferenţa că în acest an căderea a fost mult mai dură, potrivit Barometrului Industrial realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management.

„Deşi activitatea s-a redus masiv, costurile de producţie au crescut brusc, ceea ce poate semnala o intensificare a presiunii inflaţionare. O uşoară creştere s-a produs şi în zona preţurilor de desfacere a produselor în curs, probabil ca o reacţie la prăbuşirea comenzilor noi. Aşteptările managerilor pentru următoarele 6 luni sunt confuze. Se aşteaptă la restartări sprijinite de export şi la impedimente create de nivelul scăzut al cererii şi de creşterea costurilor de producţie”, se arată în analiză.

Volumul producţiei a căzut de la 52 de puncte în iulie la 48 în august. Alunecarea în zona de contracţie, sub 50 de puncte, s-a produs de două ori în primele 8 luni ale anului, în ianuarie şi acum în august. Căderea din ianuarie a arătat că în urma şocului, creşterea rămâne modestă şi instabilă.

Stocurile au rămas în zona de contracţie la 45 de puncte faţă de 46 în iulie.

În ceea ce priveşte cererea, comenzile noi s-au contractat puternic la 45 de puncte, iar comenzile pentru export s-au contractat mai mult, ajungând la 43 de puncte, conform Agerpres. Importurile de materii prime s-au redus inevitabil pe fondul scăderii exportului şi a reducerii cererii interne, fiind a doua oară în acest an când importurile se contractă din cauza perspectivelor nefavorabile ale activităţii viitoare.

Numărul de salariaţi se află în contracţie din luna aprilie, iar contracţia se prelungeşte şi se accentuează. Indicele a ajuns în august la 44 de puncte.

În plus, costurile de producţie cresc, chiar dacă activitatea încetineşte. În august, indicatorul arăta 66 de puncte, în expansiune cu 4 puncte faţă de luna trecută.

„Creşterea costurilor ar putea fi cauzată de creşterea autonomă a preţurilor la import şi de creşterea salariilor reale în industrie. Preţurile se află şi ele în zona de creştere la 55 de puncte staţionare faţă de luna iulie”, potrivit studiului.

Referitor la indicatorul global de încredere a managerilor, acesta a crescut puţin, la 55 de puncte, faţă de 52 în luna iulie, dar se află departe de cele 70 de puncte pe care le avea în ianuarie 2019. Optimismul creşte în general pe baza aşa-numitelor aşteptări adaptative. Managerii cunosc ciclurile economice şi dinamica sezonieră.

„După o vară ‘secetoasă’ în materie de activitate se aşteaptă la o revenire sănătoasă în lunile următoare. Uneori predicţia se confirmă, alteori nu. Dacă exporturile nu îşi revin, probabil că industria nu va reuşi să iasă din contracţie prea curând„, conform specialiştilor care au realizat Barometrul Industrial.

Începând din 2014, în fiecare lună, IRSOP şi SNSPA întreabă un eşantion de manageri dacă în firma lor producţia, comenzile, stocurile, angajările şi alţi parametrii au crescut sau au scăzut faţă de luna precedentă. Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte şi contracţie dacă scade sub 50.

Barometrul Industrial este un barometru lunar cu situaţia la zi din industrie şi apare în circa 20 de zile de la încheierea lunii analizate. Este realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management pe un eşantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.

Barometrul prezintă activitatea din industrie în luna august 2019. Datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în intervalul 27 septembrie – 1 octombrie 2019.

Articolul precedentEmailuri false în numele ANAF
Articolul următorBNR lasă neschimbată dobânda-cheie, pentru a 10-a oară consecutiv