Conducerea London Stock Exchange (LSE) se va întruni în următoarele zile pentru a lua o decizie referitoare la o ofertă de preluare neaşteptată din partea bursei din Hong Kong, în valoare de 39 de miliarde de dolari, a declarat joi o sursă apropiată companiei britanice, transmite Reuters.

Oferta de preluare nesolicitată nu este aşteptată să reuşească, având în vedere preferinţa investitorilor LSE ca operatorul bursier să finalizeze achiziţia grupului de analiză a datelor Refinitiv, în valoare de 27 de miliarde de dolari, a spus sursa.

LSE vrea să se concentreze pe preluarea Refinitiv, decât să rişte ca achiziţia să fie deturnată de bursa din Hong Kong. Oferta făcută de Hong Kong Exchanges and Clearing condiţionează preluarea de renunţarea de către LSE la acordul cu Refinitiv.

O persoană apropiată bursei din Hong Kong a spus că respingerea unei oferte iniţiale este un fapt obişnuit în preluări, iar HKEX este pregătită să ia în considerare pasul următor.

Discuţiile neoficiale dintre acţionarii HKEX şi LSE au început deja, a adăugat persoana.

Un purtător de cuvânt al LSE a refuzat să comenteze.

Acordul propus, anunţat miercuri, prevede crearea unui operator bursier puternic, cu operaţiuni din Asia până în Europa, care ar avea o capacitate mai bună de a concura cu rivali americani precum Intercontinental Exchange şi CME Group.

Cu toate acestea, acţiunile HKEX au scăzut joi cu peste 3%, investitorii fiind îngrijoraţi că riscurile politice şi de reglementare implicate de preluarea uneia dintre instituţiile financiare britanice de marcă.

Guvernul britanic a anunţat că autorităţile vor analiza îndeaproape acordul propus, LSE fiind ”o parte importantă” a sistemului financiar britanic.

Preluarea ar putea fi analizată şi de autorităţile de reglementare din alte state, întrucât operatorul bursei londoneze deţine i bursa din Milano şi are o prezenţă americană importantă, prin intermediul filialei FTSE Russell şi LCH, casa de cliring pentru instrumente derivate care domină piaţa swap pentru dolari. Aceste deţineri înseamnă că tranzacţia va atrage atenţia autorităţilor de reglementare din Italia şi Statele Unite, acestea din urmă fiind în război comercial cu China.

HKEX a refuzat să comenteze.

Oferta operatorului bursier din Hong Kong a fost primită cu răceală şi la Londra, unde acţiunile LSE au închis miercuri în urcare cu 5,9%, suv prima implicată de oferta de preluare.

Potrivit analiştilor, percepţia că Beijingul exercită o influenţă în creştere în Hong Kong ar putea deveni un alt subiect dificil al preluării LSE, având în vedere legăturile strânse ale guvernului din Hong Kong cu HKEX.

Guvernul din Hong Kong este cel mai mare acţionar al HKEX, la care deţine o participaţie de 6%. Guvernul aprobă şase din cei 13 membri ai board-ului şi poate opri ca oricare alt acţionar să aibă o deţinere de peste 5% din titluri.

Articolul precedentProducătorii europeni cer sprijinul guvernelor pentru vânzarea mașinilor electrice
Articolul următorMonetăria Statului, profit de aproape 60% anul trecut