Comisia Europeană dă de băut! Propunere de ieftinire a băuturilor spirtoase

Comisia Europeană propune o reformă a normelor privind accizele la alcool în cadrul UE, care să favorizeze reducerea costurilor pentru întreprinderile mici producătoare de alcool.

Micii producători şi producătorii artizanali de alcool (inclusiv, pentru prima dată, micii producători de cidru independenţi) vor avea acces la un nou sistem de certificare la nivelul UE, pe baza căruia vor plăti accize mai mici pe întreg teritoriul Uniunii, potrivit unor noi norme propuse de CE.

De asemenea, va fi mărită limita până la care se pot aplica accize reduse în cazul berii cu o concentraţie mai redusă de alcool.

„Normele comune ale UE privind armonizarea structurilor accizelor la alcool şi băuturi alcoolice datează de peste 25 de ani şi este necesară o actualizare urgentă a acestora, astfel încât acestea să poată ţine pasul cu provocările şi oportunităţile oferite de noile tehnologii şi de evoluţiile comerciale, asigurând în acelaşi timp protecţia sănătăţii publice”, afirmă ministrul pentru probleme financiare, impozitare şi vamă, Pierre Moscovici.

Propunerea CE va pune în aplicare un sistem de certificare uniform, uşor de recunoscut în toate ţările UE, care va confirma statutul micilor producători independenţi în întreaga Uniune, va asigura o clasificare exactă şi coerentă a cidrului pe întreg teritoriul UE şi va clarifica procesele şi condiţiile de fabricaţie corecte pentru alcoolul denaturat în UE. Acest alcool este scutit de la plata accizelor putând fi exploatat de producătorii fără scrupule care utilizează alcool denaturat pentru a fabrica şi vinde băuturi contrafăcute potenţial periculoase. Propunerea va crea un sistem modern de raportare a utilizării abuzive a anumitor formule de alcool, astfel încât acestea să nu mai poată fi utilizate drept alcool denaturat.

Noile norme vor înlocui vechile proceduri pe suport de hârtie utilizate pentru monitorizarea circulaţiei anumitor tipuri de alcool denaturat şi vor impune utilizarea obligatorie a Sistemului pentru monitorizarea şi circulaţia produselor supuse accizelor (EMCS).

Poiectul va mări de la 2,8% volum până la 3,5 % volum limita până la care berea cu o concentraţie mai redusă de alcool poate beneficia de niveluri reduse ale accizelor, pentru a-i stimula astfel pe producătorii de bere să fie inovatori şi să se creeze produse noi.

Articolul precedentMinivacanța de Rusalii salvată. Pericol îndepărtat de pe A2
Articolul următorTricourile nu le-au adus noroc „cormoranilor”. Ba chiar, ghinionul s-a ținut scai de nefericitul portar Karius. Real Madrid – Liverpool 3-1.

Comments are closed.