Într-un rar moment de unitate, 27 din cele 28 de state membre ale UE au respins o propunere a Comisiei Europene de combatere a spălării de bani la nivel mondial, se arată într-un articol publicat pe site-ul postului de radio Deutsche Welle.

UE nu poate să cadă de acord asupra unei „liste negre” a statelor în care se spală bani. Statele membre se opun. Ce interese sunt în joc? Într-un rar moment de unitate, 27 din cele 28 de state membre ale UE au respins o propunere a Comisiei Europene de combatere a spălării de bani la nivel mondial, se arată într-un articol publicat pe site-ul postului de radio Deutsche Welle.

Comisia a prezentat cu patru săptămâni în urmă o listă cu 23 de ţări şi teritorii „ultrariscante”, care resping combaterea spălării de bani. Cu ajutorul acestei liste negre, Comisia intenţiona să oblige băncile din UE să trateze cu maximă atenţie afacerile derulate în ţările şi teritoriile în cauză. Prin spălare de bani UE înţelege introducerea în circulaţie a unor câştiguri nefiscalizate, folosite pentru achiziţionarea de imobile sau care sunt depuse în numerar în conturi bancare. Aceste profituri sunt adesea obţinute din trafic de droguri, prostituţie sau crimă organizată.

Satele membre UE au respins acum această listă neagră, fiindcă în aceasta sunt incluse şi Arabia Saudită şi teritorii care fac parte din SUA. Se pare că atât Arabia Saudită cât şi SUA au făcut presiuni diplomatice asupra UE, în aşa fel încât să fie retrase de pe listă. Cu ocazia reuniunii la vârf UE-Liga Arabă, care s-a desfăşurat lunea trecută la Sharm el Sheikh, premiera britanică Theresa May şi cancelara germană Angela Merkel s-au întâlnit cu regele saudit pentru discuţii bilaterale. Regele Salman ibn Abd al-Aziz a abordat chestiunea listei la Sharm el Sheikh şi a avertizat asupra unor consecinţe financiare, potrivit cotidianului „Financial Times”.

SUA critică vehement UE

Unele state membre cum ar fi Olanda, care este percepută ca o oază fiscală în interiorul UE, s-au opus întocmirii listei, fiindcă aceasta depăşeşte cu mult propunerea făcută anterior de un alt gremiu internaţional. Acest aşa-numit „Financial Action Task Force” (FATF) a întocmit la rândul său o listă neagră, care cuprindea doar 13 state, şi din care lipsea Arabia Saudită şi teritoriile Guam, Puerto Rico, Virgin Islands şi American Samoa, care aparţin de SUA, şi pe care Comisia le-a inclus pe lista sa. Ambasadorul SUA la UE, Gordon Sondland, a calificat lista europeană drept „manevră politică pură”. El a avertizat europenii să se gândească bine dacă vor o nouă dispută politică cu administraţia americană şi cu alţi aliaţi ai SUA.

În disputa vizând oazele fiscale şi saloanele de spălat bani, a venit iarăşi rândul Comisiei să preia iniţiativa. Un purtător de cuvânt a declarat că Comisia este obligată conform normei anti-spălare de bani a UE, să prezinte o listă neagră. Astfel, ţările vor fi probabil evaluate din nou şi se va întocmi o nouă listă, pe care statele membre să o aprobe ulterior.

Comisia a respins de asemenea acuzaţia lansată de unele state membre, potrivit căreia criteriile care au dus la selectarea statelor de pe listă sunt „netransparente”. „Criteriile au fost stabilite în colaborare cu statele membre”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Comisiei, Mina Andreeva. Ea a recomandat miniştrilor de Finanţe ai UE să se ocupe cu controversata listă pe 11 martie.

„Lista este o sabie ascuţită în lupta împotriva spălării banilor şi un progres real în lupta contra banilor murdari”, a declarat în februarie Sven Giegold, expert financiar al ecologiştilor din Parlamentul European, cu ocazia prezentării listei iniţiale a Comisiei. Rămâne de văzut ce va mai rămâne din lista iniţială.

Parlamentul UE constată lipsa voinţei

O comisie de anchetă a Parlamentului European a dat săptămâna aceasta statelor membre o notă mică în chestiunea combaterii „oazelor fiscale şi spălării de bani”. În ciuda numeroaselor greşeli descoperite în urma scandalurilor fiscale din Luxemburg şi Panama, unele state ale UE nu sunt dispuse să opereze schimbări, se arată în raportul comisiei de anchetă. „Europa are aici o problemă serioasă”, a afirmat social-democratul danez Jeppe Kofod, unul din autorii raportului.

Numeroase state nu manifestă voinţă politică pentru a acţiona, fiindcă sunt ele însele oaze fiscale şi oferă marilor concerne posibilitatea plăţii unor impozite minimale. Parlamentul a incriminat în raportul său Olanda, Luxemburg, Belgia, Cipru, Malta, Irlanda şi Ungaria. Şi Germania este criticată fiindcă a tolerat ani în şir aşa-numitele afaceri Cum-Ex, în care este vorba de rambursarea taxei pe valoare adăugată care nu a fost plătită. Parlamentul UE cere o autoritate europeană pentru combaterea spălării transfrontaliere de bani şi a dumping-ului fiscal. Dar statele membre se opun acestei solicitări.

Lista neagră a Comisiei UE: Afganistan, American Samoa, Bahamas, Botswana, Coreea de Nord, Etiopia, Ghana, Guam, Iran, Irak, Libia, Nigeria, Pakistan, Panama, Puerto Rico, Samoa, Arabia Saudită, Sri Lanka, Siria, Trinidad şi Tobago, Tunisia, Virgin Islands, Yemen.

Articolul precedentFinanțele vor bani de la băncile comerciale
Articolul următorStandard & Poor’s, decizie amânată pentru România, rating confirmat parțial