Standard & Poor’s (S&P) a acceptat să amâne cu două săptămâni comunicarea ratingului de țară pentru România, în urma unui apel al guvernului față de intenția S&P de a modifica spre negativ perspectiva asupra evoluției economiei, se spune într-un comunicat al agenției. Amânarea este însă legată de promisiunea autorităților de la București de a rezolva problemele generate de controversata OUG 114. 

S&P a stabilit că au fost îndeplinite condiţiile pentru un astfel de apel și, în consecinţă, se va abate de la calendarul pe 2019 de publicare a ratingurilor de țară, anunță Reuters.

Agenția a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung și scurt în valută și lei la „BBB minus/A-3”, în timp ce perspectiva asociată va fi anunțată în două săptămâni.

Ratingurile României continuă să fie sprijinite de nivelul moderat al datoriei sale private externe şi publice şi perspectivele de creştere încă solide. În opinia S&P, problema cu care se confruntă țara noastră este eficacitatea instituţională, precum și adâncirea semnificativă a deficitelor fiscale şi externe.

Acești factori ar putea afecta rezerva financiară, iar economia autohtonă ar putea deveni mai vulnerabilă, mai ales în perspectiva încetinirii creșterii economice la nivel mondial.

Articolul precedentLista neagră a paradisurilor fiscale mai are de așteptat
Articolul următorAvertisment șocant: economia globală a intrat deja în recesiune