Leul își oprește momentan prăbușirea în gol din ultimele două săptămâni și se întărește în raport cu euro.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, marţi, un curs de referinţă de 4,7601 lei, o scădere faţă de nivelul atins luni.

Și dolarul american a scăzut marți de la 4,1739 lei la 4,1600 lei.

Știrea inițială

După o zi de respiro, în care leul s-a întărit uşor în faţa monedei europene, EURO continuă să crească, marţi dimineaţa, pe piaţa interbancară.

Moneda euro se tranzacţionează la peste 4,7721 lei pe piaţa interbancară, marţi dimineaţă la ora 8,30, peste valoarea maximă atinsă de 4,7648 lei atinsă vineri.

Luni, după aproape două săptămâni de coşmar pentru leu, moneda euro a scăzut ușor la cursul oficial anunțat de BNR, până la valoarea de 4,7628 lei.

Perspectivele nu sunt însă liniştitoare pentru moneda naţională, date fiind problemele structurale de anul trecut: creșterea mare de importuri în luna decembrie, diferența mare dintre exporturi și importuri pe parcursul întregului an 2018, împrumuturile statului român de pe piețele externe, dar și „taxa pe lăcomie”. 

Incertitudinea fiscală, dar şi întârzierea bugetului sunt printre motivele principale ale deprecierii leului, alături de instabilitatea fiscală, dar şi de deteriorarea fundamentelor macroeconomice, în special a deficitului comercial şi de cont curent.

Articolul precedentSUA pun sub acuzare Huawei pentru furt de tehnologie
Articolul următorTeodorovici, explicații în Senat pe OUG 114