Leul s-a depreciat ușor în fața monedei euro, dar a pierdut teren masiv în fața francului elvețian, la cursul oficial de marți, 10 decembrie.

BNR a anunțat un curs de 4,7787 lei/euro, în creștere cu 0,02 procente față de cursul de luni.

Francul elvețian s-a apreciat mult mai puternic decât euro în fața leului. Față de cotația de ieri de 4,3790 lei/franc, cursul a explodat marți la valoarea de 4,3771 lei/franc.

Prognoze pesimiste legate de evoluția cursului valutar, realizate de experții financiar-bancari. Dezechilibrele macroeconomice interne și contextul extern ar putea duce la o cotație de 4,85 lei/euro în a doua parte a anului viitor.

Cursul de schimb euro/leu, unul dintre indicatorii extrem de sensibili ai dinamicii business-ului, ar putea depăşi nivelul de 4,81 lei/euro în semestrul I din 2020 şi 4,85 lei/euro în a doua parte a anului, în ton cu dinamica evoluţiei economice interne şi a situaţiei internaţionale, relevă o analiză privind perspectivele monedei naţionale realizată de experţii de la Moneycorp România.

Potrivit sursei citate, moneda naţională a atins săptămâna trecută un nou minim istoric, fiind cotată oficial de Banca Naţională la peste 4,78 lei/euro, iar perspectivele finalului de an tind să urmeze aceeaşi traiectorie negativă.

Importurile semnificative realizate în acest an, de 63,8 miliarde de euro (în creştere cu 5,1% la nivelul primelor nouă luni), în ton cu consumul, vor continua în perspectiva sezonului rece şi, mai ales, a sărbătorilor de sfârşit de an.

 

Articolul precedentInvestițiile nete în economie, în creștere cu 18% în 2019
Articolul următorAirbus Helicopters Romania poate repara elicoptere de stat