Președintele Klaus Iohannis a promulgat joi, 10 ianuarie, legea prin care Parlamentul a adoptat celebra OUG 25 din 2018, prin care Finanțele au schimbat radical Codul Fiscal.

 

Klaus Iohannis a promulgat azi OUG 25/2018 din 29 martie 2018 privind modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru aprobarea unor măsuri fiscal-bugetare, potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale.

OUG 25 a adus modificări fiscale foarte importante asupra impozitării microîntreprinderilor, asupra impozitării veniturilor din activități independente desfășurate de sportivi și asupra finanțării activităților fără scop patrimonial desfășurate de persoanele non-profit. Aceeași ordonanță a venit cu simplificări cu privire la restituirea taxei de primă înmatriculare.

Potrivit noii legi, Codul Fiscal este modificat în câteva aspecte importante:

-microîntreprinderile ce au subscris un capital social de cel puțin 45.000 lei și înregistrează cel puțin 2 salariați pot opta pentru plata impozitului pe profit începând cu trimestrul în care sunt îndeplinite aceste condiții. Opțiunea este definitivă și se păstrează atâta timp cât sunt îndeplinite condițiile.

-în cazul în care o microîntreprindere efectuează sponsorizări, respectându-se prevederile Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, aceste sponsorizări diminuează cu până la 20% impozitul pe venitul microîntreprinderii datorat pentru trimestrul în care s-au înregistrat sponsorizările.

-noua lege reglementează procedura impozitării veniturilor din activități sportive realizate în mod independent în sensul că plătitorii de venituri pentru activitățile sportive vor reține din venitul brut al persoanelor fizice un impozit în cotă de 10%. Acest impozit este unul final, iar plătitorul de venit va vira suma impozitului la bugetul de stat.

-contribuabilii ce realizează venituri din salarii, din drepturi de proprietate intelectuală sau din activități independente supuse stopajului la sursă au dreptul să acorde un procent de 2% din impozitul pe venit către susținerea unor entități non-profit, respectiv pentru burse private sau unități de cult, respectiv un procent de 3,5% din impozitul pe venit către entități non-profit sau unități de cult ce sunt acreditați cu un serviciu social licențiat.

Ordonanța a adus și modificări privind Codul de procedură fiscală și a definit debitorul la bugetul fiscal cu risc fiscal mic.

VEZI AICI textul ORDONANȚEI DE URGENȚĂ Nr. 25/2018 din 29 martie 2018 privind modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru aprobarea unor măsuri fiscal-bugetare

Varianta actualizată a Codului Fiscal, inclusiv cu normele de aplicare, poate fi consultată pe site-ul ANAF.

Articolul precedentCea mai mare piață auto din lume, în scădere cu aproape 6% în 2018, prima oară după 1990
Articolul următorSchimburile cu acţiuni Banca Transilvania au asigurat 40% din rulajul zilei de joi, la BVB