Chinezii au cumpărat anul trecut peste 22 de milioane de mașini noi, în scădere cu aproape 6% comparativ cu 2017. Este primul an după 1990 în care vânzări de mașini noi din China sunt în scădere.

Asociația Constructorilor Auto din China (CPCA) a publicat joi datele de vânzări pentru anul 2018, iar acestea confirmă perioada dificilă pe care o traversează cea mai mare piață auto din lume.

Chinezii au achiziționat 22.35 de milioane de mașini noi, în scădere cu 5.8% comparativ cu anul 2017, ca urmare a unor rezultate dezastruoase în ultimele luni ale anului. Astfel, piața chineză a scăzut cu 12% în octombrie, cu 14% în noiembrie și cu 19% în decembrie.

Scăderea pieței auto din China reprezintă o veste proastă inclusiv pentru constructorii din Europa, ca urmare a ponderii ridicate a mașinilor pe care le comercializează în Asia. De exemplu, circa 40% dintre vânzările Grupului Volkswagen au avut ca destinație finală China.

Autoritățile locale explică declinul puternic din ultimele luni pe baza scăderii creșterii economice din China, care afectează nu doar industria auto, ci și industria de produse electronice, dar și în urma taxelor vamale impuse de China pentru importurile din Statele Unite. În plus, bursa din China traversează o perioadă de scădere, la fel cum se întâmplă și în cazul multor alte burse internaționale.

În cazul în care scăderile vor continua în același ritm și în acest an, constructorii auto din Europa ar putea fi nevoiți să reducă producția inclusiv la uzine de pe Bătrânul Continent, însă autoritățile din China estimează că piața va reveni pe creștere.

Articolul precedentAnul 2018 a fost cel mai bun din istoria Skoda
Articolul următorLegea care a modificat radical Codul Fiscal, promulgată de Iohannis