Valentin Lazea (BNR). Sursă: Agerpres

Economistul șef al Băncii Naționale, Valentin Lazea, a afirmat că păstrarea in limite rezonabile a deficitului în 2021 nu poate fi făcută fără măsuri nepopulare, cum ar fi reducerea salariilor bugetarilor și mărirea taxelor, în primul rând pe proprietăți.

Fără măsuri de ajustare, deficitul bugetar va depăși anul viitor 8% din PIB, a avertizat Valentin Lazea într-o videoconferință organizată de Consiliul Fiscal și Universitatea Al. I. Cuza din Iași.

“O soluție ar fi săptămâna de lucru de 4 zile pentru bugetari cu o reducere de o cincime a salariului. Măcar așa s-ar ajunge la un cvasi-echilibru între salariile din sectorul bugetar și cele din mediul privat. O altă soluție ar fi o intrare în sectorul bugetar la 7 ieșiri, care s-a mai aplicat în trecut”, a afirmat Lazea, citat de profit.ro.

Oficialul BNR a estimat că și în acest scenariu, deficitul nu ar fi diminuat cu mai mult de 1,5-2% din PIB, ceea ce înseamnă că trebuie găsite și alte metode de a aduce bani la bugetul statului.

Acest lucru s-ar putea face printr-o colectare mai bună, dar pentru aceasta ar fi nevoie nu numai de tehnologizare, ci și de modificarea Codului Fiscal. “Sunt atât de multe portițe fiscale, de exceptări, de facilități care s-au dat pentru neplata impozitelor, pentru atât de multe categorii, încât din cota unică nu a mai rămas absolut nimic”, a apreciat Lazea.

O altă pârghie de creștere a veniturilor statului ar fi, în opinia oficialului BNR, majorarea taxelor și impozitelor, în primul rând a celor pe proprietate.

 

Articolul precedentVIDEO|Klaus Iohannis: Economia și-a revenit. Cercetarea nu a beneficiat nici pe departe de atenția și finanțarea cuvenite!
Articolul următorVirgil Popescu: ”Programul de guvernare al PNL nu vorbeşte despre îngheţarea salariilor bugetarilor”