Europa trebuie să distribuie rapid banii din fondul de relansare a economiei, dotat cu 750 miliarde de euro şi ar trebui să dezbată crearea unui instrument bugetar permanent pentru zona euro, a declarat preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, într-un interviu pentru cotidianul francez Le Monde, potrivit Agerpres.

Liderii europeni nu au reuşit încă să ajungă la un acord cu privire la schema pe mai mulţi ani, care include atât granturi cât şi împrumuturi, denumită „Next Generation EU”, crescând riscul ca banii să nu ajungă la timp pentru ţările cele mai afectate.

„Obiectivul Comisiei este să poată distribui aceste fonduri la începutul lui 2021, iar acest calendar trebuie respectat”, a avertizat Christine Lagarde. „Avem nevoie de asemenea de progrese rapide pe partea politică, în special cu privire la adoptarea măsurilor de către parlamentele naţionale”, a adăugat preşedintele BCE.

Lagarde a mai spus că fondurile din planul de relansare trebuie ţintite pentru a putea susţine transformarea economiei. „Dacă nu sunt ţintite, dacă se vor pierde în labirintul administrativ, şi nu vor susţine reorientarea economiei reale din ţările noastre spre mai mult digital şi mai mult verde, atunci vom rata o oportunitate istorică pentru a face o schimbare reală”, a apreciat preşedintele BCE, într-un moment în care negocierile cu privire la acest plan excepţional de relansare au intrat în blocaj la Parlamentul European, în special cu privire la condiţionarea fondurilor de respectarea statului de drept.

Christine Lagarde a mai spus că liderii europeni ar trebui să se gândească la transformarea fondului de relansare într-un instrument permanent.

 

 

Articolul precedentEUROSTAT: România, campioana lucrărilor de construcții în UE
Articolul următorCîțu îl provoacă pe Ciolacu: Arățați-le oficialilor europeni programul economic al PSD, este o crimă cu premeditare asupra stabilității economice