Contul curent al balanței de plăți a întregistrat un deficit de 2,05 miliarde euro în primele patru luni ale anului, în creștere cu 15% față de 1,8 miliarde euro în aceeași perioadă a anului trecut, arată datele revizuite ale BNR.

Ca structură a contului curent, cea mai importantă componentă o reprezintă comerțul exterior cu bunuri, la care se adaugă celelalte intrări și ieșiri de servicii sau financiare. În comerțul exterior, deficitul comercial a crescut cu 11,3% în perioada analizată, la 3,73 miliarde euro, conform INS.

Balanţa bunurilor a consemnat, în primele patru luni, un deficit de 3,483 miliarde euro, în creştere cu 414 milioane euro faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Balanţa veniturilor primare, care include mai ales dividendele repatriate de investitorii străini şi cele încasate de investitorii români din străinătate, a înregistrat un deficit de 1,453 miliarde euro în primele patru luni, cu 354 milioane euro mai mic decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 1,493 miliarde euro în primele patru luni, comparativ cu 1,198 miliarde euro în perioada ianuarie – aprilie 2017.

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat anul trecut un deficit de 6,46 miliarde euro, cu 85% mai mare decât nivelul înregistrat în 2016, mai ales ca urmare a dezechilibrării balanţei comerciale.

Articolul precedentDupă o săptămână de pauză leul revine pe tobogan: 4,6647 lei pentru un euro
Articolul următorParadoxul crizei de personal: România, cei mai mulți angajați noi din UE

Comments are closed.