Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat luni, 8 martie 2021, Legea bugetului de stat și Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021. 

„Investiţiile, reformele şi creşterea economică sunt pilonii pe care este construit bugetul pentru 2021, astfel încât să fie respectate totodată principiile responsabilităţii fiscal-bugetare şi al sustenabilităţii finanţelor publice. Ţinta de deficit bugetar, de 7,16% din PIB, indică un efort considerabil de consolidare bugetară, care nu împovărează cetăţeanul prin noi taxe şi impozite. Astfel se creează premisele unei creşteri economico-sociale echilibrate şi sustenabile. Bugetul pe anul 2021, axat preponderent pe investiţii şi pe accesarea fondurilor europene, va permite dezvoltarea României în sectoare esenţiale, prea adesea ignorate în trecut. Sunt alocate sume semnificative pentru investiţii în infrastructura de transport, spitale şi şcoli, dar şi pentru continuarea eforturilor de gestionare a campaniei de vaccinare, precum şi a riscurilor asociate crizei sanitare şi economice provocate de pandemia de COVID-19. Investiţiile majore asigură susţinerea mediului de afaceri, noi oportunităţi de dezvoltare şi crearea de locuri de muncă mai bine plătite”, arată sursa citată.

Creşterea ponderii în PIB a veniturilor din fonduri europene echivalează, susţine Administraţia Prezidenţială, cu un „angajament ferm al Guvernului de a beneficia pe deplin de investiţiile din fondurile europene şi de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”.

„Totodată, obiectivul de eficientizare a cheltuirii banului public nu se poate realiza, pe termen mediu, fără o amplă reformă a cadrului fiscal-bugetar şi a sistemului de administrare fiscală. Doar prin reforme autentice, care să genereze transparenţă şi eficienţă în sistemul administrativ, veniturile la bugetul de stat vor înregistra creşteri sustenabile, de care România are nevoie în anii următori”, mai susţine Administraţia Prezidenţială.

Parlamentul a adoptat, săptămâna trecută, legea bugetului de stat şi legea bugetului asigurărilor sociale de stat în forma Guvernului, nefiind acceptat niciun amendament.

Premierul Florin Cîţu a declarat, pe 2 martie, după adoptarea bugetului pe acest an că votul a arătat unitatea coaliției de la guvernare și că reforma pe care a promis-o se poate face în acești patru ani de zile.

„Este un buget bun, echilibrat, cu care începem reconstrucţia României şi nu poţi să fac acest lucru decât prin reformă şi investiţii. Investitii record, jumătate din fonduri europene și reformă. O reformă pe care mulţi politicieni au aruncat-o în spațiul public, dar au fugit de ea şi este momentul să o facem. Iar acest buget forțează această reformă, dacă nu vrem să o facem singuri, o facem prin buget”, a afirmat premierul Florin Cîţu, după adoptarea bugetului.

„Cred că este o premieră, un buget care trece prin Parlaent fără niciun amendament, ceea ce arată f clar că suntem o coaliţie unită, puternică, pregătită să reziste toţi cei patru ani de zile, pentru că avem foarte mult de lucru”, a mai afirmat premierul.

 

Articolul precedentEuro, un nou record istoric. Dolarul american continuă să crească
Articolul următorPandemia îi lasă pe români fără locurile de muncă: 3 din 10 angajatori anunță DISPONIBILIZĂRI – Studiu